Blik op de Europese klip: ‘haalbare kaart’ Benfica beleeft weergaloos seizoen

Blik op de Europese klip: ‘haalbare kaart’ Benfica beleeft weergaloos seizoen

09-11-2022 15:00
8

Een unicum in de Belgische voetbalgeschiedenis: voor het eerst zijn vier clubs erin geslaagd om een Europese groepsfase te overleven. Vanaf februari komen zij in actie in het vervolg van de Champions, Europa of Conference League. RSC Anderlecht, Club Brugge en KAA Gent kennen intussen ook al hun volgende tegenstander. VoetbalPrimeur.be ontleedt die graag tot op het bot. In deze aflevering: SL Benfica, na Nieuwjaar uitdager van Club Brugge.

Identikit Benfica
Land: Portugal
Clubkleuren: rood-wit
Stadion: Estádio da Luz in Lissabon, 64.642 plaatsen
Erelijst: 37x landstitel, 26x nationale beker, 2x Europa Cup I

Resultaten in de eigen competitie
Voor het huidige vormpeil van Benfica schieten superlatieven tekort. Uitmuntend, weergaloos, waanzinnig … Misschien is ‘ongelooflijk’ nog wel de meest geschikte kandidaat, want tot dusver verloor de Portugese grootmacht nog geen enkele partij over het hele seizoen heen. Straffer nog: in de Primeira Liga gingen alle duels gewonnen, op een brilscore op het veld van Vitoria Guimaraes na. Die ploeg mag zich dan ook de enige noemen die een voet naast het rood-witte geweld vanuit Lissabon konden zetten.

Het hoeft bijgevolg niet te verbazen dat Benfica aan kop gaat van de rangschikking. De trotse lijstaanvoerder heeft in slechts twaalf competitieduels toch al een aardige kloof van acht punten uitgebouwd op de eerste achtervolgers, FC Porto. Dat ziet er dus veelbelovend uit met het oog op een 38e landstitel uit de clubhistorie. O Glorioso domineert werkelijk alle statistieken, want zowel qua gemaakte doelpunten (34) als qua aantal tegentreffers (6) laat het de Portugese concurrentie momenteel mijlenver achter zich.

Europese prestaties
Niet alleen in de eigen Primeira Liga, maar ook in de Champions League ogen de resultaten tot nu toe verbluffend. Nadat Benfica ten koste van FC Midtjylland en Dynamo Kiev probleemloos twee voorrondes had overleefd, was het nochtans even slikken bij de loting. Met Juventus en Paris Saint-Germain kwamen namelijk twee tegenstanders uit de trommel die vaste klanten zijn in de knock-out-fase van het kampioenenbal. De Portugezen maakten hun borst nat, en hoe! Uiteraard gingen beide duels tegen zwakke broertje Maccabi Haifa gewonnen, maar ook Juve bleek een hapklare brok, al werd de overmacht tot twee keer toe slechts uitgedrukt in één doelpuntje verschil.

Haar strafste stunts realiseerde Benfica evenwel tegen het machtige PSG. Zowel uit als thuis stonden de roodhemden met een 1-1 te blinken, een score die zelfs helemaal niet gestolen was. Op de slotspeeldag sloeg Benfica de Parijzenaars vervolgens volledig met verstomming. Om zich alsnog als groepswinnaar te plaatsen, had het Portugese vlaggenschip zes goals nodig tegen Maccabi. Drie keer raden hoeveel die ploeg er om de oren kreeg … Tot grote ontsteltenis van Christophe Galtier en al wie in Parijs op de smartphone tokkelde.

De trainer
Stilaan is Roger Schmidt zich een reputatie van naam en faam bij elkaar aan het coachen. Met onder meer ervaringen bij de Red-Bull-school, Bayer Leverkusen en PSV op het cv wist Benfica dat het een betrouwbare pion aan boord haalde. Een voorwaarde bij Schimdt is wel dat het moet klikken met de spelersgroep, want de Duitser heeft de gewoonte om er op training bovenop te zitten en bij momenten spijkerhard uit de hoek te komen. Concentratie en wilskracht zijn zijn stokpaardjes, haast oer-Duitse waarden, zou je kunnen stellen. Schmidt schreef er zelfs een boek over. Misschien ligt daar wel een kans voor Club Brugge na de winterstop: eens geraakt een citroen immers volledig uitgeperst …

Drie uitblinkers
Met Joaõ Mario, Nicolas Otamendi en Rafa Silva lopen er enkele (uitstekende) veteranen rond in het Drakenstadion, waar Jan Vertonghen afgelopen zomer de deur overigens achter zich dichttrok. Toch valt de hoogconjunctuur van Benfica vooral te danken aan de inbreng van enkele fabelachtige jonge talenten. Mandekker António Silva bijvoorbeeld beleeft zijn jaar van de doorbraak. Met zijn 1,87 meter staat hij zijn mannetje in de grondduels en in het luchtruim, maar ook voetballend komt de Portugese belofte er moeiteloos uit. Naar verluidt verwacht Benfica nu al zo’n 80 tot 90 miljoen euro te cashen voor haar goudhaantje. Een bedrag waar Liverpool FC en Manchester United blijkbaar niet voor terugdeinzen …

Ere wie ere toekomt: aan de zijde van Silva staat met Grimaldo een geweldige linksachter. De Spanjaard beschikt over alle troeven die vereist zijn op die positie: technisch vermogen, snelheid, inhoud en een haarfijne voorzet. Zowel offensief als defensief is hij een wapen. Aan de andere kant van het terrein rekent Schmidt dan weer op een ander, jeugdig raspaardje. De 21-jarige Gonçalo Ramos wordt eveneens een grootse toekomst voorspeld. De aanvallende middenvelder annex vleugelspeler is topschutter van zijn elftal, met zeven doelpunten in de Primeira Liga. Een heerschap dat je beter niet uit het oog verliest, beste verdedigers van Club Brugge!