Pro League wil hooliganisme aanpakken: “Alles staat of valt met identificatie”

Pro League wil hooliganisme aanpakken: “Alles staat of valt met identificatie”

08-11-2022 09:12
8

De Pro League is bezig om hooligans snel en hard aan te pakken. CEO Lorin Parys liet zich tegenover Het Laatste Nieuws uit over de situatie in het Belgische voetbal.

De supportersongeregeldheden komen wekelijks voor, maar de Pro League grijpt snel in. “Wij zijn veel sneller en strenger in onze straffen dan vroeger. Meteen nadat de daders geïdentificeerd zijn, worden zij geschorst en kunnen zij het stadion niet meer in. Voor het gooien van een vuurpijl krijgen die een stadionverbod van twee tot tien jaar opgelegd, bij recidive kan dat oplopen tot 25 jaar. Binnen de twintig werkdagen volgt er een definitieve uitspraak.”

Volgens Parys is identificatie het belangrijkste punt om hooligans te kunnen aanpakken.  “Deze aanpak wérkt. Zo zijn zeven personen die bij KV Mechelen betrokken waren in een vechtpartij (op 21 augustus tegen Westerlo, red.) uit het stadion gebannen. Maar alles staat of valt natuurlijk met de identificatie. Als je een stadionverbod hebt, moét het ook onmogelijk zijn om nog binnen te geraken.”