VP wijst Martinez de weg: 26-koppige WK-selectie met mix van oud en jong bloed

VP wijst Martinez de weg: 26-koppige WK-selectie met mix van oud en jong bloed

07-11-2022 08:30 Laatste update: 20:35
29

Het voelt misschien nog niet zo aan, maar het WK in Qatar staat voor de deur te trappelen. Binnen minder dan twee weken rolt de eerste bal op de wereldbeker. Supporters van de Rode Duivels hebben deze donderdag, 10 november, al in het rood omcirkeld. Dan maakt Roberto Martinez zijn 26-koppige selectie bekend. VoetbalPrimeur.be steekt de bondscoach graag een helpende hand toe. Dit zijn VP's 26 namen!

In doel
Weinig kopbrekers onder de dwarsligger, wel integendeel. Met Thibaut Courtois beschikt ons land over de beste doelman ter wereld, zo bleek althans uit de verkiezing op het gala van de Gouden Bal. In zijn schaduw haalt Simon Mignolet een hoger niveau dan ooit. Dat een uitstekende Bundesliga-pion als Koen Casteels nauwelijks in de buurt komt van speelminuten, zegt eigenlijk alles. Kortom: aan de doelman(nen) zal het niet liggen in Qatar ...

Verdedigers
Ouderdomsdekens Toby Alderweireld en Jan Vertonghen (zondag wel nog uitgevallen op de Bosuil, maar waarschijnlijk zonder al te veel erg) zullen nog steeds de dienst uitmaken in de Duivelse driemansdefensie. Als het van VP afhangt, wordt hun métier aangevuld door een jong veulen. Zeno Debast, Wout Faes en Arthur Theate mogen om het derde plekje strijden, al mag ook Leander Dendoncker niet uit het oog verloren worden. Dankzij zijn polyvalentie mag de gewezen Anderlecht-speler rekenen op een vliegtuigticket.

Aan de rechterzijde zijn Timothy Castagne en Thomas Meunier zekerheidjes. Die eerste heeft momenteel een streepje voor, niet alleen vanwege zijn jongere leeftijd, maar ook door de gezichtsbreuken die Meunier heeft opgelopen. Het valt af te wachten of hij op zijn best kan zijn in Qatar. Een pure linksachter ontbreekt, omdat er (jammer genoeg) geen valabele opties rondlopen. 

Middenvelders
Als de Duivels nog eens een kunststukje willen opvoeren, is een majestueuze Kevin De Bruyne onontbeerlijk. Hij krijgt de sleutels van het elftal in handen. Naast hem is er in de eerste plaats nood aan lopers. Uiteraard verdienen vaste waarden als Youri Tielemans en Axel Witsel hun plek én speelminuten, maar enkele jonge wolven zouden niet misstaan om hen het vuur aan de schenen te leggen.

Dan denkt VP vooral aan Amadou Onana, die de overstap naar Everton FC moeiteloos verteerd heeft. Zijn fysieke kwaliteiten zijn overweldigend. Het witte konijn uit de hoge hoed luistert naar de naam van Roméo Lavia. Het goudhaantje van Southampton FC is nét op tijd weer wedstrijdfit. Op het nakende WK zal hij geen basiskracht zijn, misschien speelt hij zelfs geen enkele minuut. Stelen met de ogen en ervaring opdoen kan echter mooi meegenomen zijn voor zijn verdere toekomst. 

Er blijven nog twee plekjes over op de middenstrook. Op links is Thorgan Hazard een no-brainer. Hardwerkend, multi-inzetbaar, getalenteerd en in vorm: zo'n man heb je er graag bij op een eindtoernooi. Tot slot mag ook Hans Vanaken zich in de handen wrijven. Vooral tegen de 'mindere goden' kan zijn spelinzicht van pas komen.

Aanvallers
Het vraagteken Romelu Lukaku is eigenlijk helemaal geen vraagteken: aan de recordschutter offer je graag een plekje op, zelfs als het niet zeker zou zijn of hij fysiek in staat is om aan te treden. Het wordt dan wel belangrijk om een plan B en C te hebben in de punt. Michy Batshuayi scoort dezer dagen aan de lopende band, wat hij bij de Duivels eigenlijk altijd al deed. Wie daarnaast boven water komt, is Divock Origi. Zijn herinneringen aan het WK 2014 kunnen hem misschien het laatste zetje geven.

Alvast onze verontschuldigingen aan Dries Mertens, maar hij is de verrassende afvaller. In steun van de diepe spits rekenen de Belgen op frisser bloed. Eden Hazard is een verantwoorde keuze van de hoop, bij Jérémy Doku ligt dat iets moeilijker. Toch geniet de aalvlugge vleugelspeler de voorkeur van de twijfel. Eén flitsende invalbeurt kan immers een wereld van verschil betekenen op een wereldkampioenschap.

Over Yannick Carrasco en Leandro Trossard bestaat geen enkele discussie. Vooral van die laatste wordt veel verwacht in Qatar. De Limburger lijkt de natuurlijke opvolger van Hazard, getuige zijn bloedvorm bij Brighton & Hove Albion. Last, but not least: Charles De Ketelaere! Bij AC Milan loopt het helemaal nog niet zoals verhoopt, maar in een Belgische omgeving kan de linkspoot misschien herademen. Klasse is altijd welgekomen.  

VP's DEFINITIEVE WK-SELECTIE

Doelmannen: Casteels, Courtois, Mignolet
Verdedigers: Alderweireld, Castagne, Debast, Faes, Meunier, Theate, Vertonghen
Middenvelders: De Bruyne, Dendoncker, T. Hazard, Lavia, Onana, Tielemans, Vanaken, Witsel
Aanvallers: Batshuayi, Carrasco, De Ketelaere, Doku, E. Hazard, Lukaku, Origi, Trossard

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie