Benfica groepswinnaar ten koste van PSG na monsterzege

02-11-2022 22:48
4

Na een bijzonder slot heeft Benfica zich tot groepswinnaar van Poule H gekroond in de Champions League. De Portugezen wonnen met maar liefst 1-6 van Maccabi Haifa, waardoor ze de eerste plek hebben gepakt. Dat komt doordat Benfica meer uitgoals heeft gemaakt dan Paris Saint-Germain.

Juventus - PSG 1-2
Het treffen in Turijn was het mooiste affiche dat op het programma stond op deze Champions League-avond. Juventus moest de derde plaats nog veilig zien te stellen, terwijl PSG een overwinning nodig had voor de groepswinst. Na dertien minuten liet Kylian Mbappé zijn absolute klasse al zien. Met een slimme aanname wist hij Juve-verdediger Federico Gatti even af te schudden.

De Italiaan probeerde Mbappé daarna te stoppen door flink aan zijn shirt te trekken, maar dat mocht niet baten. Mbappé troefde Gatti weer af, omspeelde Manuel Locatelli en schoot ijskoud raak: 0-1. Dat was dus een vroege klap voor Juventus, dat al een ongelukkig seizoen draait. Toch kwam de thuisploeg vlak voor rust verrassend op gelijke hoogte. Captain Leonardo Bonucci zorgde voor de 1-1, doordat hij het eindstation van een vloeiende aanval was.

In de tweede helft kwam Juventus helemaal niet slecht voor de dag. Toch kwam PSG weer op voorsprong: Nuno Mendes maakte een halve minuut na zijn invalbeurt namelijk een fraaie goal. Hij bepaalde de eindstand op 1-2, hoewel Juve in de slotfase nog een buitenspelgoal maakte. Daardoor eindigt Paris verrassend als nummer twee van Groep H in de Champions League. Juventus is derde geworden en gaat dus naar de Europa League.

Maccabi Haifa - Benfica 1-6
In Israël was de situatie hetzelfde als in Italië: één ploeg speelde nog voor de groepswinst, de ander voor de derde plek. De spanning zat er na de eerste helft nog goed in: het stond toen 1-1, mede door een goal van Tjaronn Chery. In de tweede helft maakte Benfica echter korte metten met Maccabi. De Portugezen waren sterker en scoorden uiteindelijk nog vier keer, waarvan twee treffers in de slotfase.

Die goals waren enorm belangrijk, want daardoor is Benfica eerste geworden ten koste van PSG. De twee ploegen hebben precies evenveel doelpunten voor en tegen, maar Benfica scoorde in de groepsfase vaker in uitduels. Daardoor heeft de ploeg van Schmidt een beschermde status bij de loting, terwijl PSG een aantal heel zware tegenstanders kan treffen.

Bij dit treffen in Groep G stond er weinig meer op het spel: Kopenhagen was al zeker van de laatste plek, terwijl Dortmund niet meer van de tweede plek af kon komen. Donyell Malen moest vanaf het veld wel toezien hoe Kopenhagen een mijlpaaltje bereikte: de Denen maakten namelijk hun eerste Champions League-goal van het seizoen. Daarvoor was Thorgan Hazard al trefzeker, waardoor het duel in een gelijkspel eindigde.