Geen Lukaku? Plan B & C wel goed voor hattricks, maar andere opties op de dool

Geen Lukaku? Plan B & C wel goed voor hattricks, maar andere opties op de dool

02-11-2022 13:15 Laatste update: 20:31
17

Roberto Martinez houdt zijn hart vast. Het gaat immers niet goed met de fitheid van Romelu Lukaku. Of Big Rom de start van het WK haalt, is nog lang niet zeker. Tijd voor Martinez om na te denken over een Plan B, C of zelfs D. VoetbalPrimeur.be helpt de bondscoach een handje en brengt een overzicht van de Belgische spitsen die in oktober al dan niet trefzeker waren.

In oktober stond er in de Jupiler Pro League geen maat op Dante Vanzeir. De spits van Union speelde zes competitieduels. Enkel tegen Club Brugge wist hij niet te scoren. Vanzeir deed wel de netten trillen Oud-Heverlee Leuven, Cercle Brugge, KAA Gent en Seraing. Tegen KV Oostende was de eenvoudige Rode Duivel zelfs twee keer aan het feest. Vanzeir scoorde in oktober ook Europees. In de 3-3 tegen Braga in de Europa League zorgde hij meteen na rust voor de aansluitingstreffer.

In de Jupiler Pro League scoorde Vanzeir dit seizoen nu in totaal zeven keer. Slechts één Belg doet beter in de Jupiler Pro League. Hugo Cuypers zit namelijk aan acht rozen. De spits van Gent was in oktober drie keer trefzeker. Cuypers scoorde twee keer tegen Cercle Brugge en scoorde ook op de afgelopen speeldagen tegen Oud-Heverlee Leuven. Tegen Djurgården in de Conference League pikte Cuypers ook een doelpuntje mee.

Hattrick in de Ligue 1
In de Ligue 1 kende Lens een opvallende maand. Drie keer won het met 1-0 en één keer verloor het met die cijfers. In die duels scoorde Loïs Openda niet. Toch sloot voormalige aanvaller van Club Brugge de maand af met drie doelpunten. Tegen Toulouse (3-0) was Openda immers goed voor een hattrick. Hij deed dat nota bene als invaller. Dit seizoen zit Openda in de Franse Eerste Klase aan zeven doelpunten.

Van die cijfers kan Charles De Ketelaere momenteel enkel dromen. Dat CDK barst van het talent konden we de voorbije jaren zien in België, maar in Italië komt De Ketelaere maar niet op gang qua doelpunten. Net zoals in augustus en september kon De Ketelaere niet scoren voor AC Milan in de Serie A en de Champions League. Ploegmaat Divock Origi keerde in oktober terug uit een blessure. Tegen Monza was hij goed voor zijn eerste en enige doelpunt voor AC Milan tot nu toe.

De Turkse connectie
Net zoals Vanzeir in België kan Michy Batshuayi in Turkije terugblikken op een maand vol met doelpunten. In de Süper Lig was Batsman één keer trefzeker tegen Karagümrük en Ankaragücü. Afgelopen zondag tekende Batshuayi zelfs voor een hattrick in de hoogste Turkse afdeling. Istanbulspor was het kind van de rekening. In de Europa League scoorde Batshuayi zowel in de heenmatch als in de terugmatch tegen AEK Larnaca.

We blijven met ons overzicht nog even in Turkije. Dries Mertens is sinds oktober immers van de nul af in de Süper Lig. In het 2-2 gelijkspel van Galatasaray tegen Alanyaspor maakte Mertens zijn eerste goal voor Cim Bom Bom. Bij de Turkse topclub speelde Mertens in oktober geen enkele volledige partij. Dit seizoen is Galatasaray niet actief in Europa, waardoor Mertens daar zijn doelpuntenaantal kon verhogen.

Trossard heerst in de Premier League
Voor Leandro Trossard was oktober wel een maand met veel doelpunten. Chelsea plukte Graham Potter weg bij Brighton, maar het had beter een poging voor Trossard gedaan. De nieuwe manager, Roberto De Zerbi, mag blij zijn dat Trossard nog voor de The Seagulls speelt. Nagenoeg alle doelpunten in oktober gemaakt door Brighton kwamen op naam van Trossard. Er was ook nog een treffer van Pascal Groß tegen Chelsea en twee eigen doelpunten van The Blues. Trossard was in oktober goed voor een hattrick tegen Liverpool en een goal tegen Manchester City en Chelsea. Zei daar iemand 'bloedvorm'? We beseffen dat Trossard meer een man is voor de flank, maar in het centrum deed de voormalige speler van KRC Genk het ook niet slecht. 

Met Engeland staken we al de plas over, maar als we nog iets verder gaan, vinden we ook in Amerika een kandidaat Lukaku-vervanger, Christian Benteke. De hoogdagen van Benteke bij de nationale ploeg liggen al achter ons, maar bij D.C. United probeert de 45-voudige Rode Duivel alsnog een WK-ticket af te dwingen. Oktober was evenwel geen geweldige maand voor Benteke. Hij speelde twee competitiematchen volledig, maar kon niet scoren en verloor telkens.