Iran verbannen van het WK? 'Ze hebben militaire banden met Rusland'

Iran verbannen van het WK? 'Ze hebben militaire banden met Rusland'

01-11-2022 09:44
49

Oekraïne wil de FIFA verzoeken om Iran uit te sluiten van het WK in Qatar. Dat meldt de BBC. Volgens de Oekraïense voetbalbond heeft het wel geplaatste land in de laatste jaren verschillende mensenrechten geschonden.

Volgens de Oekraïense voetbalbond heeft Iran onder andere verschillende normen en waarden van de FIFA op geweldsgebied geschonden. Daarnaast zou het land betrokken zijn in de militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne. Maandag is de bond van het Europese land bij elkaar gekomen en daar is besloten dat ze definitief een verzoek tot uitsluiting van Iran in willen dienen bij de FIFA. Oekraïne zelf is niet geplaatst voor het WK, zij zouden de plek van het uitgesloten land dus eventueel over kunnen nemen.

Eerder deze maand werd het verzoek ook al gedaan door een groep bekende sporters en voetballers uit Iran. Volgens de groep zou het land zo zwaar optreden tegen protesten jegens de regering, dat ze daarmee over alle normen en waarden heen gaan. Ook vinden ze dat vrouwen erg te kort worden gedaan op het gebied van voetbal en sport. De Iraanse mensenrechtenorganisatie in het land meldde eerder al dat er 284 mensen vermoord zijn door de overheid bij de protesten, daarbij zouden 45 kinderen zitten.