Late goal maakt van Lukaku beste Belgische CL-schutter, Vanaken in de top-vijf

Late goal maakt van Lukaku beste Belgische CL-schutter, Vanaken in de top-vijf

27-10-2022 10:00 Laatste update: 16:44
5

De vijfde speeldag van de groepsfase in de Champions League stond voor de Belgische voetbalfan vooral in het teken van de terugkeer van Romelu Lukaku. Na maanden blessureleed viel de spits enkele minuutjes in én scoorde hij meteen voor Internazionale. Het blijkt een doelpunt dat hem naar recordhoogte stuwt, al moet Big Rom wel Dries Mertens naast zich dulden.

De invalbeurt van Lukaku was behoorlijk kort (een zevental minuten), maar toverde een lach op ieder Milanees én Belgisch gezicht. Luttele minuten nadat hij het veld had betreden, lukte de Rode Duivel al zijn eerste treffer van deze campagne. Het betekende in één klap zijn zestiende doelpunt ooit op het kampioenenbal. Daarmee vergezelt Lukaku collega-international Mertens als beste Belgische schutter ooit in de Champions League. Kanttekening: enkel doelpunten op het hoofdtoernooi worden in rekening gebracht, geen uit de voorrondes.

Ook Mertens heeft er dus zestien achter zijn naam staan, allemaal daterend uit zijn glansperiode bij Napoli SSC. Opvallend: beide koplopers hebben daar exact evenveel wedstrijden voor nodig gehad, namelijk 34 stuks. Dit seizoen krijgt Lukaku wel nog (minstens) drie kansen om alleen de macht te grijpen. Terwijl Galatasaray ontbreekt in de CL, heeft Inter nog één groepswedstrijd te gaan. Bovendien verzekerden I Nerazzurri zich al van een plekje in de achtste finales.

Vanaken sluit top-vijf af
Ook de rest van de top-vijf wordt ingevuld door huidige uithangborden van de nationale ploeg. Kevin De Bruyne staat vooral te boek als de man van de laatste pass, maar hij scoorde op het allerhoogste niveau toch ook al twaalf keer. Dinsdag bleef KDB nog 90 minuten op de bank bij de verplaatsing naar Borussia Dortmund. Eden Hazard mocht op datzelfde moment wél invallen tegen RB Leipzig, maar kon (opnieuw) geen potten breken. Hij blijft hangen op tien CL-treffers. Deze campagne zette hij de netten al bol in Celtic.

En dan is er nog Hans Vanaken. Nu Club Brugge steeds nadrukkelijker haar stempel drukt op de Champions League, profiteert de spelmaker daar ook individueel van mee. Sinds het seizoen 2018-2019 was hij achtereenvolgens goed voor twee, één, drie en nog eens drie doelpunten. Dat maakt negen in totaal. Deze campagne wil het nog niet lukken voor Vanaken. Woensdag kreeg hij nog een uitgelezen kans om de kaap van de tien te ronden, maar zijn penalty tegen FC Porto ging mis. Vanaken blijft zo alleen vijfde in het eeuwige klassement. 

De Belgische top-vijf in de Champions League:
1/ Romelu Lukaku en Dries Mertens - 16 goals uit 34 wedstrijden

3/ Kevin De Bruyne - 12 goals uit 60 wedstrijden
4/ Eden Hazard - 10 goals uit 61 wedstrijden
5/ Hans Vanaken - 9 goals uit 35 wedstrijden

Andere tijden ...
Oh ja, tot slot nog een belangrijke opmerking, want in de bovenstaande statistieken werd enkel naar de hervormde Champions League gekeken, na het gezegende jaar 1992 dus. Als ook de geschiedenis van de Europacup I erbij komt, prijken twee andere namen bovenaan het lijstje. Luc Nilis voetbalde (en scoorde) in de periode pre- en post-'92 en leverde in totaal zeventien treffers af. Straf, maar eentje kan daar nog boven: de legendarische Paul van Himst. Polle Gazon zat in zijn gouden jaren bij RSC Anderlecht aan liefst twintig rozen in de ECI. Aan Lukaku en co om hem van die eeuwige troon te stoten!

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie