De woestijn roept Genk: overvloed aan Amerikaans bloed, maar stilte bij Duivels

De woestijn roept Genk: overvloed aan Amerikaans bloed, maar stilte bij Duivels

24-10-2022 12:15 Laatste update: 24-10-2022 12:15
6

Nog minder dan vier weken voor de boeg en dan trekt het grootste voetbalcircus op aarde zich weer op gang. Nu al belooft het wereldkampioenschap in Qatar een unieke belevenis te worden, al is dat niet altijd vanwege de juiste redenen, helaas. Tussen alle nationale en Europese competities door tracht VoetbalPrimeur.be jou al zo warm mogelijk te maken voor het WK. En dat het er bloedheet zal worden, dat staat als een paal boven zand! In deze aflevering overlopen we de mogelijke WK-gangers bij KRC Genk.

Zekerheidjes ✴️✴️✴️
Bij de autoritaire koploper van de Jupiler Pro League stroomt Amerikaans bloed dezer dagen door de aderen. Van noord naar zuid mogen enkelen onder hen ook hun vliegtuigticket naar Qatar al boeken, en dat ondanks de afwezigheid van Colombia op het eindtoernooi. Wél present, naar goede gewoonte, zijn de Verenigde Staten. Met Mark McKenzie in de gelederen? Daar heeft het toch alle schijn van. De mandekker was een vaste waarde in de selectie tijdens de voorrondes, al heeft hij bondscoach Gregg Berhalter nog niet dermate overtuigd om een vaste basisplaats te claimen. Met zijn speeltijd in Genk zit het alvast snor.

Op naar Midden-Amerika dan, waar Mexico evenzeer een vertrouwd WK-gezicht vormt. Gerardo Arteaga mag zich zo opmaken voor één van de meest memorabele momenten uit zijn leven. In tegenstelling tot McKenzie krijgt de linksachter sinds februari van dit jaar wél het ongebreidelde vertrouwen van zijn trainer. Nog wat zuidelijker zit Angelo Preciado in een gelijkaardige luxepositie, weliswaar bij Ecuador. Hij mag het toernooi straks zelfs op gang trappen tegen het gastland.

Goede hoop ✴️✴️
Naast dat drietal (quasi-)zekerheden maakt ook Joseph Paintsil nog steeds een prima kans op deelname. Het verhaal van de vleugelflitser leest best vreemd eigenlijk: na zijn uitleenbeurt vorig seizoen leek de Ghanees volledig afgeschreven in Genk, maar de komst van Wouter Vrancken heeft ook in zijn situatie een frisse wind doen waaien. Paintsil mocht in het voorjaar al op veel speelminuten rekenen bij The Black Stars. Als sterkhouder bij de Belgische koploper kan hij enkel nog mooiere troefkaarten op tafel leggen. Klein smetje: door blessure moest hij de laatste interlandbreak laten schieten. Hopelijk hebben Ghanezen geen al te kort langetermijnsgeheugen ...

Kaarsjes branden ✴️
En hoe zit het met het Belgische bloed in de Genk-selectie? Die vraag zorgde de voorbije maanden al voor behoorlijk wat frustratie bij een deel van het Limburgse legioen. Vooral de topprestaties van Bryan Heynen worden vanuit hun oogpunt met onvoldoende respect onthaald. Deze maandag kwam het nieuws naar buiten dat Roberto Martinez de Genkse aanvoerder dan toch in de gaten houdt, maar niettemin blijft een WK-selectie een huzarenstukje.

Ten eerste gebeurt het slechts zelden dat een bondscoach iemand naar zo'n hoofdtoernooi meeneemt zonder ervaring bij de nationale ploeg. Ten tweede is Heynen ook geen piepkuiken meer met zijn 25 jaar. Dat leidt meteen naar argument nummer drie: de concurrentie op de middenstrook is moordend. De gevestigde namen zal de Limburger er niet uit spelen en met Romeo Lavia, Orel Mangala en Amadou Onana staan er ook over het Kanaal frisse veulens te trappelen. Eenzelfde analyse gaat op voor pakweg Mike Trésor en Maarten Vandevoordt. Talent? Jazeker. Maar de concurrentie heeft dat ook ...

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie