Oostende kraait victorie in strijd der rode lantaarns, Atanga held aan de kust

23-10-2022 22:50
4

KV Oostende heeft zichzelf een belangrijke opsteker geschonken in de degradatiestrijd. Tegen SV Zulte Waregem, dat voor aanvang van het duel gedeeld laatste stond met onder meer KVO, haalde de kustploeg het met 2-1. David Atanga blies het dak eraf met de beslissende treffer in het slot.

Er zat bijzonder veel spanning op het duel der rode lantaarns en die viel ook op het veld af te lezen. In de eerste helft waren 'strijd' en 'duels' sleutelwoorden. Naar kansen moest dan weer met een straf vergrootglas gespeurd worden. Nochtans had Chinonso Offor al vroeg voor een doorbraak kunnen zorgen. Nog voor de tiende minuut mocht hij alleen op Dillon Phillips afstormen, maar zijn slechte balbehandeling verkwanselde de wenkende reuzekans. Ook de VAR schoot de Nigeriaan niet ter hulp.

Eén kopballetje in de armen van de KVO-doelman viel er verder te noteren, een mager beestje met andere woorden. De gedachte aan een schuimende pint deed het merendeel van de aanwezigen al wegdromen, toen Indy Boonen het vuur dan toch nog aan de lont stak in de toegevoegde tijd van de eerste helft. Zijn gekruiste schot met links bleek Louis Bostyn te machtig: 1-0.

Cruciale driepunter
De thuisploeg had blijkbaar vertrouwen getankt door naar het scorebord te kijken, want in de eerste minuten na de herneming voetbalde het wél kansen bij elkaar. Zo moest Bostyn zich onderscheiden op een kopbal van Fraser Hornby en besloot Anton Tanghe net op het dak van het doel. Ook Zulte Waregem begon eindelijk mee te voetballen. Enkele veelbelovende aanvallen kregen geen gepast gevolg, dus besloot de Oostendse verdediging maar een handje te helpen. Na schutterig verdedigen mocht Jelle Vossen aanleggen met links. Via Phillips verdween de bal hoog in doel binnen.

Door die 1-1 kon het duel plots weer alle kanten op. De ingevallen Zinho Gano moest Zulte Waregem naar het delirium scoren, maar het was de spits aan de overzijde die zich liet opmerken. In de 82e minuut brak Atanga uit over rechts, waarna hij met links binnenschoot. De 2-1 zette de thuisaanhang in vuur en vlam. Zulte Waregem kon nadien geen vuist meer maken, terwijl Nick Bätzner in de blessuretijd nog een dot van een kans liet liggen. Het schaadde evenwel niet. Oostende staat nu met veertien punten weer in de groene zone. Essevee blijft samen met RFC Seraing en KV Kortrijk als laatste bengelen.