De woestijn roept Club Brugge: vijftal zeker van WK, Boyata en Lang slaan kruisje

De woestijn roept Club Brugge: vijftal zeker van WK, Boyata en Lang slaan kruisje

22-10-2022 15:00 Laatste update: 22-10-2022 15:00
6

Nog minder dan vijf weken voor de boeg en dan trekt het grootste voetbalcircus op aarde zich weer op gang. Nu al belooft het wereldkampioenschap in Qatar een unieke belevenis te worden, al is dat niet altijd vanwege de juiste redenen, helaas. Tussen alle nationale en Europese competities door tracht VoetbalPrimeur.be jou al zo warm mogelijk te maken voor het WK. En dat het er bloedheet zal worden, dat staat als een paal boven zand! In deze aflevering overlopen we de mogelijke WK-gangers bij Club Brugge.

Zekerheidje(s) ✴️✴️✴️
Nu Club Brugge is uitgegroeid tot dé referentie voor de Jupiler Pro League, spreekt het voor zich dat ook het aantal interlands die nieuwe status reflecteert. Er mag dan ook een grote Brugse invloed verwacht worden in Qatar. Bij de Rode Duivels valt die stempel nog enigszins lichtjes uit. Enkel Simon Mignolet zou VP.be nu al als onbetwiste WK-ganger betitelen. De Limburger beleeft misschien wel de beste maanden uit zijn loopbaan, maar zal toch weer vrede moeten nemen met een rol als invaller. Geen schande als de ‘Werelddoelman van het Jaar’ jouw concurrent is.

De kans is bijzonder groot dat Mignolet in de eigen poule ploeggenoten tegen het lijf loopt. Coming country Canada selecteert normaal gezien twee Brugse discipelen. Tajon Buchanan geldt als één van de goudhaantjes bij uitstek in het Noord-Amerikaanse land. De vleugelaanvaller miste het seizoensbegin door blessure, maar liet de laatste weken fraaie flitsen bewonderen. Ook Cyle Larin mag zijn valiezen al inladen. Hoewel de spits bij Club voorlopig geen potten breekt, is zijn impact op de nationale ploeg enorm. In de kwalificatiereeks nam hij liefst dertien treffers voor eigen rekening.

Verder is Andreas Skov Olsen van grote waarde gebleken voor zijn land. Bij Denemarken gunde bondscoach Kasper Hjulmand hem bijvoorbeeld zeven basisplaatsen in tien voorrondeduels. Dan mag je op beide oren slapen. Tot slot schrijft Denis Odoi misschien wel één van de mooiste verhalen. Ruim tien jaar geleden mocht de polyvalente verdediger eens proeven van de Rode Duivels. In de nadagen van zijn carrière heeft de Leuvenaar echter voor zijn roots gekozen: Ghana. In de generale repetitie tegen Brazilië, verloren met 3-0-overigens, verscheen Odoi alvast aan de aftrap. Op zijn 34e wenkt zowaar nog het grootste evenement uit voetballand!  

Goede hoop ✴️✴️
Het hoeft niet per se bij dat vijftal te blijven voor Club Brugge. Als Belgische vaandeldrager zou één Rode Duivel eigenlijk aanvoelen als een halve belediging. Gelukkig voor de trotse Bruggeling zitten er nog enkele ijzers in het vuur. Wat gedacht van Hans Vanaken, bijvoorbeeld? Eigenlijk zou het een stevige verrassing zijn mocht de tweevoudige Gouden Schoen uit de boot vallen. Ok, met onder meer Romeo Lavia en Amadou Onana zijn er wel enkele nieuwe goudklompjes ontgonnen op het middenveld, maar alles wijst erop dat Vanaken bij de 26 zal geraken.

Ook de kansen van collega Dedryck Boyata zijn zeker nog intact, al oogt zijn situatie anders. In tegenstelling tot Vanaken kan de mandekker de laatste weken en maanden niet bijster veel knappe prestaties voorleggen. Integendeel, sinds zijn overstap naar Blauw-Zwart verkommert hij opvallend vaak op de bank. Het voordeel voor Boyata is dan weer dat er in de verdedigende linie veel plaatsjes open liggen. Enkel Toby Alderweireld en Jan Vertonghen staan buiten discussie in de centrale as. Nu Jason Denayer zich heeft begraven in het Midden-Oosten, kan Boyata zowaar gestegen zijn in de hiërarchie. Concurrentie komt van jongens als Zeno Debast, Wout Faes en Arthur Theate.

Kaarsjes branden ✴️
Nog een Brugse Belg bij wie Qatar door het hoofd spookt, zou Brandon Mechele moeten zijn. Zijn band met Martinez is behoorlijk dubbel: de selectiebrieven stromen vlotjes de bus in, maar speelminuten krijgt hij nauwelijks. Heeft het dan wel zin om de West-Vlaming mee te nemen? Anderzijds zou het best bevreemdend zijn dat Boyata op het vliegtuig zit en Mechele in zijn luie zetel, terwijl die laatste dit seizoen een overtuigendere indruk heeft nagelaten bij Club. Of Martinez diezelfde afweging maakt, is koffiedik kijken.

Ook buiten onze landsgrenzen hopen nog enkele Club-spelers op het allermooiste geschenk. Casper Nielsen lijkt echter het slachtoffer te worden van de hoge concurrentie bij de straffe generatie Deense voetballers. Weelde hebben de Spanjaarden eigenlijk altijd. Toch heeft bondscoach Luis Enrique CL-revelatie Ferran Jutglá op de radar staan, al blijft dat een halve gok. Dan ziet het er voor Noa Lang wat rooskleuriger uit. In juni liet de Nederlandse vleugelspits zijn flukse voetjes enkele keren spreken voor Oranje. Louis van Gaal leek definitief overtuigd, maar Lang miste intussen wel een groot gedeelte door blessure. De voorselectie heeft hij alvast gehaald. (Veel) speelminuten tijdens de komende weken zijn welgekomen om zijn WK-sollicitatie kracht bij te zetten.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie