'Derijck had rood moeten krijgen, ook Anderlecht-verdediger Debast verdiende rood'

'Derijck had rood moeten krijgen, ook Anderlecht-verdediger Debast verdiende rood'

22-10-2022 12:29
30

Tijdens en na het duel tussen Zulte Waregem en RSC Anderlecht viel er heel wat te bespreken over de wedstrijdleiding. Onder andere over de penaltyfase en de rode kaarten. Ook het Refereeing Department laat er zich nu over uit.

Naar goede gewoonte bespreekt het Refereeing Department enkele fases van de voorbije speeldag. Ook de vele fases in het duel tussen Zulte Waregem en RSC Anderlecht kwamen aan bod. Zo werden de rode kaarten, maar ook de strafschopfase besproken.

Rood Derijck + strafschop
Na een bijzonder lange VAR-interventie kregen we iets over het halfuur een strafschop voor RSC Anderlecht. De Brusselaars hadden even daarvoor wel gescoord, maar dat werd afgekeurd na een ingreep van de VAR. Correct, oordeelt het Refereeing Department. 'De scheidsrechter beslist om het doelpunt af te keuren voor strafbaar buitenspel van Anderlecht-speler Kristian Arnstad', klinkt het op de officiële kanalen.

De VAR bekeek daarop de fase voordien, waarin Fabio Silva onderuit werd gehaald door Timothy Derijck. Scheidsrechter Laforge besloot om daar strafschop te fluiten, wat ook correct was volgens het Refereeing Department.

Derijck kreeg daarop geel voor zijn zware tackle, maar had harder bestraft moeten worden. 'Hij raakt de aanvaller op de kuit met een gestrekt been en studs vooruit.. Het Professional Refereeing Department verwacht wel een rode kaart voor Zulte Waregem-speler Derijck voor ernstig gemeen spel', oordeelt men.

Rode kaarten
Daar bleef het niet bij in deze partij. Zo werd op slag van rust Zulte Waregem-aanvaller Alieu Fadera foutief afgestopt door Zeno Debast. Laforge gaf de Anderlecht-verdediger daarvoor een directe rode kaart, maar kwam na een VAR-interventie terug op zijn beslissing. Het Refereeing Department geeft echter aan dat dat een foute keuze was en dat Debast geel en dus rood had moeten krijgen.

'Het Professional Refereeing Departement gaat akkoord om voor dit contact geen rode kaart te geven, maar verwacht wel een gele kaart voor de Anderlecht-speler voor een roekeloos contact met de arm. Omdat Anderlecht-speler Debast reeds een gele kaart ontving in minuut 45+1, zou dit zijn tweede gele kaart geweest zijn, met de uitsluiting als gevolg', geeft het voetbalorgaan nog aan.

Ten slotte was er ook nog de rode kaart voor Arstad, die met een stevige slag reageerde na een trekfout van Modou Tambedou. Het Refereeing Department oordeelt dat Laforge en de VAR hier een correcte beslissing hebben genomen.