De woestijn roept Antwerp: Alderweireld sowieso mee, duel in Nederland-Ecuador?

De woestijn roept Antwerp: Alderweireld sowieso mee, duel in Nederland-Ecuador?

21-10-2022 18:00 Laatste update: 29-10-2022 16:00
2

Nog minder dan vijf weken voor de boeg en dan trekt het grootste voetbalcircus op aarde zich weer op gang. Nu al belooft het wereldkampioenschap in Qatar een unieke belevenis te worden, al is dat niet altijd vanwege de juiste redenen, helaas. Tussen alle nationale en Europese competities door tracht VoetbalPrimeur.be jou al zo warm mogelijk te maken voor het WK. En dat het er bloedheet zal worden, dat staat als een paal boven zand! In deze aflevering overlopen we de mogelijke WK-gangers bij Royal Antwerp FC.

Zekerheidje(s) ✴️✴️✴️
Het hart van de afweer der Rode Duivels in Qatar zal gevuld worden door Toby Alderweireld. Na zijn clubpassage in de zandbak koos de Antwerpenaar voor de (langverwachte) overstap naar zijn thuisstad. Een beslissing die ook Roberto Martinez kan smaken, want bij The Great Old loopt Mega Toby toch wat uitdagendere tegenstanders tegen het lijf dan in de Qatarese Super League. Hopelijk helpen die hem om de sleet van de extra jaartjes op de teller te verdoezelen op het WK.

Goede hoop ✴️✴️
Helemaal vast staat het niet en met Louis Van Gaal weet je werkelijk nooit, maar de kans oogt toch groot dat Vincent Janssen straks zijn koffers mag pakken. Nadat de Nederlandse spits een lastige aanvang in Antwerpen kende, staat hij er de laatste weken helemaal. Met zeven doelpunten lijkt de peperdure zomeraankoop tot het einde mee te zullen dingen om de Gouden Stier. Eigenlijk was het Van Gaal, en niet Marc Overmars, die Janssen uit zijn Mexicaanse vergeetput opdiepte door hem plots te selecteren voor Oranje. Daar werd in de interlandperiode in september een gunstig gevolg aan gebreid.

Wie weet tovert Janssen in Qatar wel zijn naam op het scorebord, het zou zomaar kunnen. Van Sam Vines valt dat minder te verwachten, al heeft dat voornamelijk met zijn positie op het veld te maken. Deelname aan het toernooi hangt evenwel in de lucht. Nochtans draafde de Amerikaan in 2022 nog maar één keer op voor zijn nationale elftal. Dat Vines er op de Gold Cup van 2021 bij was én dit seizoen beter acteert dan in zijn eerste jaar in Deurne-Noord, zijn twee waardevolle indicaties die doen vermoeden dat hij de States zal mogen vertegenwoordigen.

Kaarsjes branden ✴️
Onder impuls van het uitpuilende adressenboekje van Overmars hebben enkele jonge  Zuid-Amerikaanse talenten de verre oversteek richting België gewaagd. William Pacho (die wel al voor het tijdperk-Overmars neerstreek) en Anthony Valencia, bijvoorbeeld. Het parcours van beide Ecuadoranen loopt niet helemaal simultaan, want waar die eerste een vaste waarde is geworden in de Antwerp-defensie, is zijn landgenoot na een hoopgevende start uit beeld verdwenen. Toch stuurde bondscoach Gustavo Alfaro zowel Pacho als Valencia bij de vorige interlandbreak een oproepingsbrief. Hun eerste ooit!

Dat zal ongetwijfeld deugd gedaan hebben, ook al vielen er geen speelminuten uit de bus voor het duo. Tegen Saoedi-Arabië en Japan bleven beide jongelingen de hele tijd aan de bank gekluisterd. Het is dan ook de vraag of ze op training hun talent hebben kunnen demonstreren. Als dat het geval was, mogen Pacho en/of Valencia zich mogelijks opmaken voor een confrontatie met … ploegmaat Janssen. Ecuador en Nederland zijn immers samen ingedeeld in groep A. Of Calvin Stengs ook naar dat feestje mag komen, lijkt onwaarschijnlijk. De creatieve linkspoot heeft weliswaar al zeven caps achter zijn naam staan, maar die vielen niet onder Van Gaal. Zijn eretitel van ‘Man van de Match’ tegen KV Oostende zal weinig zoden aan de dijk brengen, zo valt te vrezen. Tot slot mag Koji Miyoshi een kruis zetten door het WK, tenzij een medisch mirakel zijn knie alsnog oplapt.

Overzicht van VP's WK-specials van de volgende dagen en weken:
- Zaterdag 22/10: Welke spelers van Club Brugge maken kans op een WK-selectie?
- Maandag 24/10: Welke spelers van KRC Genk maken kans op een WK-selectie?
- Dinsdag 25/10: Welke spelers van KAA Gent maken kans op een WK-selectie?
- Woensdag 26/10: Welke spelers van Standard Luik maken kans op een WK-selectie?
- Donderdag 27/10: Welke spelers van Union Saint-Gilloise maken kans op een WK-selectie?
- Vrijdag 28/10: Welke overige spelers uit de Jupiler Pro League maken kans op een WK-selectie?