Tienkoppig Anderlecht verliest  tegen Zulte Waregem & VAR eist hoofdrol op

Tienkoppig Anderlecht verliest tegen Zulte Waregem & VAR eist hoofdrol op

20-10-2022 22:45 Laatste update: 21-10-2022 16:18
196

SV Zulte Waregem en RSC Anderlecht hebben speeldag 13 afgesloten. Anderlecht verloor met 3-2 aan de Gaverbeek. Het werd een wedstrijd waarin de VAR een hoofdrol opeiste.

Al na 5 minuten werd Anderlecht wakker geschud toen Jelle Vossen te vrij gelaten werd en de 1-0 meteen op het bord kopte. Het West-Vlaamse gevaar was nog niet gaan liggen, want twee minuten later trof Essenvee-middenvelder Lasse Vigen de paal.

Pas na twintig minuten viel de eerste paars-witte kans op te tekenen. Jan Vertonghen zag zijn afstandsschot een meter naast vliegen. Op het halfuur dan de eerste echte grote mogelijkheden voor Anderlecht. Tot twee keer toe redde Vossen het vel van de thuisploeg: hij keerde een kopbal van Murillo van de lijn en maakte ook de herneming van Lucas Stassin onschadelijk. Niet veel later is het Anderlecht dat goed wegkomt. Zulte-spits Chinonso Offor zag zijn schot tegen de lat gedevieerd.

Een minuut later was er heel wat te doen aan de overzijde. Op voorzet van Michael Murillo trof Fabio Silva raak, maar het feestje ging niet door voor de uitploeg. Scheidsrechter Laforge keurde het doelpunt af vanwege een eerdere fout van Timothy Derijck op Anderlecht-spits Silva. In de plaats van het doelpunt kreeg Paars-Wit een strafschop. Vanop elf meter hing Fabio Silva de bordjes dan toch weer in evenwicht aan de Gaverbeek.

Na de VAR-interventie werden er zeven minuten toegevoegd aan de eerste 45. Vijf minuten in de extra tijd trok Laforge rood voor Zeno Debast na een duel met Alieu Fadera. Een nieuw VAR-moment deed Anderlecht opgelucht ademhalen: rood werd geel en Debast mocht dus blijven staan. Gelijke stand aan de rust.

Een stevige regenvlaag vormde het decor voor het begin van de tweede helft. Vlak voor het uur kwam Silva opnieuw tot scoren voor Anderlecht, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Niet veel later zorgt Amadou Diawara met zijn eerste Anderlecht-goal voor een paars-witte voorsprong.

Tien minuten later slecht nieuws voor Anderlecht: na een VAR-interventie kreeg Kristian Arnstad een rode kaart onder zijn neus. Hij had een slag uitgedeeld aan Tambedou.

In minuut 79 moest een tienkoppig Anderlecht opnieuw vol aan de bak nadat Abdoulaye Sissako Essevee vanuit hoekschop op gelijke hoogte kopte (2-2). Maar dat betekende nog niet einde wedstrijd. Er werden 10 minuten bijgeteld vanwege het vele oponthoud. Daarin zou Anderlecht nog de doodsteek krijgen. In minuut 95 was het Zinho Gano die de 3-2-eindcijfers tegen de netten kopte.

RSC Anderlecht blijft op de sukkel en blijft negende. Het telt zestien punten, wat er evenveel zijn als Sporting Charleroi en STVV. Zulte Waregem blijft ondanks de overwinning hekkensluiter met elf punten. Ook Seraing, KV Kortrijk en KV Oostende tellen elf punten.