De woestijn roept: WK-planning op punt, van selectie op 10 november tot finale

De woestijn roept: WK-planning op punt, van selectie op 10 november tot finale

07-11-2022 08:00 Laatste update: 06-11-2022 22:27
1

Nog minder dan twee weken voor de boeg en dan trekt het grootste voetbalcircus op aarde zich weer op gang. Nu al belooft het wereldkampioenschap in Qatar een unieke belevenis te worden, al is dat niet altijd vanwege de juiste redenen, helaas. Tussen alle nationale en Europese competities door tracht VoetbalPrimeur.be jou al zo warm mogelijk te maken voor het WK. En dat het er bloedheet zal worden, dat staat als een paal boven zand! In deze special: een blik op de planning en de belangrijkste data.

Planning Rode Duivels
Vanzelfsprekend zal onze blik zich straks in Qatar hoofdzakelijk richten op de Rode Duivels. Kan de befaamde 'Gouden Generatie', die duidelijk op haar laatste benen loopt, nog één keer van zich doen spreken? In de eerste plaats zal Roberto Martinez daarvoor de sterkst mogelijke selectie moeten samenstellen. Door de blijvende impact van de coronacrisis én de bijzondere timing van het toernooi, is er overigens nog steeds plaats voor 26 spelers.

Voor die opdracht heeft de bondscoach tijd tot zondag 13 november, de deadline die de FIFA heeft opgegeven. Jongens die hopen op een WK-stekje, maar nog geen zekerheid hebben, krijgen dus nog slechts minder dan een maand de kans om zich in de kijker (en het vliegtuig) te spelen. Martinez zal zijn keuzeproces echter al vroeger afgerond hebben. Op donderdag 10 november maakt hij zijn langverwachte selectie bekend. Vier dagen later (maandag de 14e) reizen de gelukkige Duivels al af richting het Midden-Oosten.

De eerste bestemming heet echter niet Qatar, maar ... Koeweit. Daar wacht op vrijdag 18 november immers nog een oefenwedstrijd tegen Egypte. De ideale tegenstander in ideale omstandigheden, zo omschreef Martinez dat duel, al valt het af te wachten of hij zijn basiselftal de wei zal insturen. Vijf dagen later, op woensdag 23 november, openen de Duivels hun WK namelijk al. Daarom stapt de selectie meteen na Egypte op het vliegtuig richting WK-hotel.

Groepsfase Rode Duivels:

  • België - Canada (in Ahmad Bin Ali): woensdag 23 november;
  • België - Marokko (in Al Thumama): zondag 27 november;
  • Kroatië - België (in Ahmad Bin Ali): donderdag 1 december.

Algemene data
Naast het Belgische geweld valt er uiteraard naar nog een heleboel andere landen, personen en gebeurtenissen uit te kijken. Een absolute zekerheid is dat het toernooi aan een waanzinnig tempo afgewerkt zal worden. Op minder dan een maand tijd haspelt de FIFA alle wedstrijden erdoor, gepropt tussen de nationale competities. Zo eindigt de heenronde van de Jupiler Pro League een week vóór het WK en vat de terugronde nog voor Kerstmis aan.

Een handig overzicht van de belangrijkste WK-data komt hoe dan ook van pas: 

  • Zondag 20 november: openingswedstrijd Qatar - Ecuador;
  • Vrijdag 2 december: laatste duels groepsfase;
  • Van zaterdag 3 tot dinsdag 6 december: achtste finales;
  • Vrijdag 9 en zaterdag 10 december: kwartfinales;
  • Dinsdag 13 december: eerste halve finale;
  • Woensdag 14 december: tweede halve finale;
  • Zaterdag 17 december: kleine finale;
  • Zondag 18 december: finale