Pijnlijke kijkcijfers uit Franstalig België voor Anderlecht: Union populairder

Pijnlijke kijkcijfers uit Franstalig België voor Anderlecht: Union populairder

14-10-2022 17:12
18

De Belgische clubs werkten een Europese speeldag met wisselend succes af. Zo verzekerde Union Saint-Gilloise zich dankzij een bemoedigende 3-3 tegen SC Braga van Europees voetbal na Nieuwjaar, terwijl RSC Anderlecht dan weer vrij kansloos onderuit ging bij West Ham United (2-1). In Franstalig België lijkt die eerste club de recordkampioen stilaan voorbijgestoken te zijn op het vlak van populariteit. 

Het zijn opvallende cijfers waarmee L'Avenir vrijdag uitpakt, daags na de Europese wedstrijden van Anderlecht en Union. Beide wedstrijden waren te zien op kanaal TiPik (het vroegere RTBF), dus daar zit geen onderscheid in. Wat het aanvangsuur betreft, leek paars-wit zelfs in het voordeel. Zelf trapte het af om 21u, wat synoniem is voor 'primetime' in televisieland. Die andere Brusselse club moest al om 18u45 aan de bak. 

En toch keken meer mensen op TiPik naar Union-Braga dan naar West Ham-Anderlecht, nochtans geen verkeerde affiche: 167.754 versus 143.618. Dat komt toch neer op een (significant) verschil van zo'n 25.000 kijkers. Best opvallend, aangezien Anderlecht (uiteraard samen met Standard Luik) toch al decennia te boek staat als de toonaangevende club in Wallonië en Franstalig Brussel. Daar lijken de glansprestaties van Union stilaan verandering in te brengen ...