Laporta: 'Het ging om veel geld, maar we besloten Frenkie de Jong te houden'

Laporta: 'Het ging om veel geld, maar we besloten Frenkie de Jong te houden'

10-10-2022 07:15
5

FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta ziet de toekomst bijzonder rooskleurig in, maar afgelopen zomer hadden de Catalanen nog alle moeite om alle aankopen in te schrijven. Hoewel er bijna 900 miljoen euro werd opgehaald, moest de directie persoonlijk garant staan om Jules Koundé in te schrijven.

Laporta sprak zondag tijdens de algemene vergadering vol trots over de 'hefbomen' die Barcelona wist te activeren. De club verkocht een deel van de tv-rechten, van Barça Licensing en Merchandise en van Barca Studios voor in totaal 867 miljoen euro. Het was nodig om de selectie van Xavi te versterken en spelers als Robert Lewandowski, Raphinha en Jules Koundé binnen te halen.

Het was echter niet genoeg om de Franse verdediger ook in te schrijven voor La Liga. "Met 867 miljoen aan inkomsten kregen we alsnog van La Liga te horen dat het niet genoeg was om Koundé te registeren", erkent sportief directeur Mateu Alemany. "Dus moesten wij garant staan", doelt hij op de voltallige directie van Blaugrana.

Toch is Laporta enthousiast. "We hebben met z'n allen de club gered", stelt de preses. "We hadden kunnen opgeven, met een financiële ondergang als gevolg. Of we hadden financiële steun bij de leden kunnen zoeken, maar dat zou niet eerlijk zijn. Jullie zijn niet verantwoordelijk voor het slechte management in het verleden. Met kennis, doorzettingsvermogen, verbeeldingskracht, moed en lef hebben we het voor elkaar gekregen."

Frenkie de Jong
Wel probeerde Barça de salarissen te verlagen, waaronder dat van Frenkie de Jong. De Nederlandse middenvelder weigerde, maar toch ontkent Laporta dat de Catalanen hem wilden verkopen. "We kregen veel aanbiedingen uit de Premier League voor Frenkie. Dat ging om veel geld, maar we besloten een klasse speler als hem te behouden. We hebben spelers ook nooit gedwongen salaris in te leveren, we hebben het op een vreedzame manier gevraagd."