Daum geniet nog mee: Absoluut statement voor trainer Hoefkens en Club in Europa

Daum geniet nog mee: "Absoluut statement voor trainer Hoefkens en Club in Europa"

08-10-2022 10:47
2

De opmars van Club Brugge doorheen de voorbije jaren lijkt nu ook voor een stap voorwaarts te hebben gezorgd op het Europese toneel. Het ziet er sterk naar uit dat de West-Vlamingen voor het eerst in de (vernieuwde) Champions League zullen overwinteren. Ook ex-trainer Christophe Daum geniet met volle teugen mee, in het bijzonder van jonge trainer Carl Hoefkens.

Ook in Duitsland hebben de knalprestaties van Club Brugge de voetbalvolgers begeesterd. Naar eigen zeggen krijgt Daum regelmatig opmerkingen over Blauw-Zwart. "Ik zie het als een absoluut statement voor trainer Hoefkens en Club in Europa. Iedereen houdt de Champions League in het oog, dan valt dat nog meer op. Het zorgt voor aanzien, niet alleen voor Hoefkens of het team, maar ook voor het management", stelt de Duitser trots bij Het Laatste Nieuws.

Daum ziet hoe Club Brugge zich de voorbije jaren "geweldig" ontwikkeld heeft. Dat begon uiteraard bij Michel Preud'homme, waarna Ivan Leko en Philippe Clement de stijgende lijn doortrokken. Toch maakt Hoefkens misschien nog de grootste indruk op hem. "Ik schat de prestatie van Hoefkens nog hoger in omdat dit seizoen belangrijke spelers zoals Charles De Ketelaere vertrokken en hij veel nieuwkomers moest inpassen. Er was onrust, ook Vanaken ging mogelijk nog weg. Als jonge trainer dan zo'n ploeg smeden, vind ik reuze."

De filosofie van Hoefkens
Hoewel het huidige succes van Club niet toe te schrijven valt aan één man (Daum steekt bijvoorbeeld een pluim op de hoed van de scouting, die Ferran Jutglá op de kop tikte), heeft Daum duidelijk een zwak voor Hoefkens. Toen hij zelf trainer was in Brugge, was de huidige T1 zijn aanvoerder. "In mijn tijd bij Club was Anderlecht dominanter, maar het spel maken en druk ontwikkelen hoort bij het DNA van Club en ook bij het voetbalfundament van Hoefkens, denk ik", aldus Daum. Destijds bespraken beide heren al regelmatig de tactiek voor de wedstrijden.

Tot slot heeft Daum nog een tactische analyse in petto over het systeem-Hoefkens. Vooral zijn flexibiliteit spreekt aan. "Hij zet niet onvoorwaardelijk in op gegenpressing of vroeg aanvallen. Tegen Leverkusen en Atlético zag ik in cycli Club uit een stabiele afweer ageren. Dat zie ik ook in de statistische data van Club, naargelang de opponent of spelstand staat het compacte blok hoger of lager. Het belangrijkste is dat het compacte blok er stáát", besluit Daum overtuigd.