Nu ook ongeregeldheden in Argentinië met minstens één dode

Nu ook ongeregeldheden in Argentinië met minstens één dode

07-10-2022 08:00
0

Tijdens de competitiewedstrijd tussen Gimnasia La Plata en Boca Juniors liep het donderdag helemaal mis. Volgens Argentijnse media kostten de hevige ongeregeldheden een 57-jarige supporter het leven.

Onder meer El País meldt dat er sprake was van 'oververkoop', waardoor honderden fans van Gimnasia zich een weg in het stadion probeerden te banen, maar de tribunes al vol zaten. De politie schoot met rubberen kogels en koos ervoor om traangas in te zetten. Daar kreeg iedereen in het stadion last van, waaronder de spelers. Al na negen minuten werd het duel daarom gestaakt.

Tijdens de ongeregeldheden kwam het tot confrontaties tussen fans en politie. Een cameraman werd geraakt door rubberen kogels en er moesten minimaal honderd mensen met verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd worden. Eén supporter kwam door hartfalen om het leven, zo bevestigen de autoriteiten. Gimnasia en de politie wijzen ondertussen met de beschuldigende vinger naar elkaar. De club ontkent dat er meer tickets zijn verkocht dan toegestaan. 

De Argentijnse voetbalbond (AFA) kwam met een statement naar buiten om de tragische gebeurtenissen te veroordelen. 'De AFA keurt de gebeurtenissen rondom het stadion van Gimnasia sterk af en is toegewijd aan het uitbannen van zulke incidenten, die ingaan tegen de geest van het voetbal.' Gimnasia-verdediger Leonardo Morales sprak van een 'bizarre' situatie. "Mijn zoontje van twee kon niet ademen. We maken ons ernstige zorgen over de mensen op de tribune. We speelden een normale wedstrijd en plots voelde het alsof onze familieleden bijna overleden."

Dat de ordediensten ervoor kozen om traangas in te zetten, is controversieel na de stadionramp in Indonesië van vorig weekend. Daarbij lieten zeker 125 mensen het leven. Overigens zijn in Argentinië sinds 2013 al geen uitfans meer welkom bij duels in de provincie Buenos Aires vanwege supportersgeweld.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie