1-6: Ajax lijdt historische nederlaag tegen Napoli op verschrikkelijke avond

04-10-2022 22:59 Laatste update: 23:41
26

Ajax beleefde dinsdag een match om heel snel te vergeten. De ploeg van Alfred Schreuder leed dinsdagavond in de Johan Cruijff Arena een historische Champions League-nederlaag tegen SSC Napoli: 1-6.

Na de verloren wedstrijd tegen Liverpool, waarin de ploeg van Alfred Schreuder ook al aardig afgedroogd werd, wist Ajax wat er tegen Napoli op het spel stond. Het moest thuis winnen om de kansen op overwintering in de Champions League in eigen hand te houden.

Het begon zo goed voor Ajax, dat al snel een eerste kans van Napoli incasseerde, maar in de Johan Cruijff Arena wel het eerste doelpunt maakte. Uit een rommelige situatie maakte Mohammed Kudus zijn derde Champions League-doelpunt voor Ajax. De vroege voorsprong gaf echter een vertekend beeld van het verloop van de wedstrijd, want zodra Napoli de turbo opstartte, ging het voor Ajax allemaal te snel. De Amsterdamse verdediging werd in 35 minuten tijd maar liefst drie keer te kijk gezet.

Giacomo Raspadori was Daley Blind te snel af en kopte de 1-1 achter Remko Pasveer, die daarna ook geen antwoord had op de kopbal van Giovanni Di Lorenzo, die Jurriën Timber klopte bij een corner. Ajax werd op alle fronten overklast, kon geen vuist maken en toen de spelers van Napoli de verdediging openspleten en Piotr Zielinski ook nog 1-3 maakte, was het gedaan in de Johan Cruijff Arena.

Het praatje van Schreuder in de rust om er in de tweede helft nog iets van te maken kwam blijkbaar niet binnen bij de spelers. Pasveer ging vrijwel direct na de pauze in de fout, waardoor Raspadori het met de 1-4 nog wat pijnlijker maakte voor Ajax. En Khvicha Kvaratskhelia maakte vervolgens 1-5. Een klein groepje Ajax-fans kon het niet langer meer aanzien en besloot het stadion vroegtijdig te verlaten. Zij misten de rode kaart van Dusan Tadic (twee keer geel) en de 1-6 van invaller Giovanni Simeone.

Ook zagen ze niet hoe Brian Brobbey, Davy Klaassen, Florian Grillitsch en de jonge Youri Baas in de slotfase binnen de lijnen kwamen. Hoe hard ze hun best ook deden, het was nergens goed meer voor. Als Napoli iets scherper was geweest, had het zomaar 1-7, 1-8 of zelfs 1-9 kunnen worden. Dat bleef Ajax bespaard.

1-6: nog nooit heeft Ajax een Europese thuiswedstrijd met dergelijke cijfers verloren. De ploeg van Schreuder heeft vier dagen de tijd om de boel te repareren. Zaterdag wacht het uitduel met FC Volendam in de Eredivisie en over precies zeven dagen de uitwedstrijd tegen Napoli.