Huisanalist bekijkt Club Brugge-tegenstander Atlético: ‘Simeone is zoekende’

Huisanalist bekijkt Club Brugge-tegenstander Atlético: ‘Simeone is zoekende’

04-10-2022 15:30 Laatste update: 16:22
2

Club Brugge heeft een zes op zes in de Champions League en nu wacht Spaanse grootmacht Atlético Madrid. Huisanalist van VoetbalPrimeur.be Andy Mulders analyseerde de tactiek van Diego Simeone.

Verwachte opstelling

Felipe is geschorst. S. Reguilon is geblesseerd. Rodrigo De Paul (onzeker) staat momenteel onder vuur bij de fans van Los Rojiblancos (heeft een week vrij gevraagd, reden: zijn vader is ernstig ziek. Maar hij is opgedoken in een Music Event in Miami. Dit is niet ten goede aarde gevallen bij de fans). Voor de rest kan Simeone op een volledige kern rekenen. Afgelopen weekend speelden ze tegen Sevilla, ze wonnen met 0-2. Ze speelden deze wedstrijd in een 1-4-1-4-1 formatie, met Witsel op de positie 6.

De ploeg van Diego Simeone heeft een brede kern en zal waarschijnlijk uitkomen in zijn nieuw systeem, de 1-3-5-2.


Defensieve omschakelingen
Simeone staat bekend om zijn ultra-defensieve tactiek. Zijn ploeg heeft misschien niet de defensieve kracht van eerdere Atlético-teams, maar hun 1-3-5-2 leverde al goede resultaten op en doet de ploeg goed sinds de overstap van Simeone ‘s traditionele 1-4-4-2 van vorig seizoen.

Als je naar een wedstrijd van Atlético gaat kijken dan valt hun hoge pressie wel op. Wanneer Los Rojiblancos de tegenstander hoog op het veld willen vastzetten, verandert de 1-3-5-2 in een 1-5-3-2.

Een van de middenvelders kan ook doorschuiven naar de voorste lijn, indien er hulp nodig is.

Als de tegenstander zal oprukken naar de helft van Atlético Madrid, behoudt Atlético zijn 1-5-3-2 formatie. De prioriteit ligt om zoveel mogelijk spelers achter de bal te hebben en centraal een numeriek overtal te creeren. Hierdoor proberen ze de tegenstander naar buiten te drijven.

Aanvallende omschakeling
Met de overgang naar een 1-3-5-2 heeft Simeone een speler meer ingezet in de diepste verdedigingslinie, terwijl hij zijn team ook een andere centrale middenvelder geeft als het in balbezit is.

In het geval van Atlético Madrid kunnen we vijf spelers hoger op het veld zien, de spits op een hogere positie dan de andere vier of brede overbelastingen om 2v1's te creëren. Ze kunnen ook de ruggengraat van de tegenstander hoog leggen, zodat die loskomt van de middenlinie, zodat een speler als João Félix tussen de linies kan vallen om een doorsteekpassing te geven.

Uiteindelijk is de lijn van vijf zeer flexibel. Door hun tactische soepelheid kunnen ze op elkaar inspelen en aanwijzingen geven voor progressie. Ze bieden een vorm van overwicht die de spelers in de 3-2 signaleert om de bal hogerop te spelen en het tempo van de aanval te verhogen.

Sterke punten
- Defensief hard in het duel
- Met Griezmann en Joao Felix hebben ze een zeer dreigende aanvalslinie
- Kansen creëren met behulp van doorsteekpasses
- Aanvallen over de vleugels

Pijnpunten
- Ze hebben het moeilijk met een afhakende spits (“valse 9”) + infiltrerende spelers.


Voorbeeld: Hier komt de flankmiddenvelder naar binnen en zie je een centrumaanvaller afhaken. Op de andere flank ligt er veel ruimte (opkomende backspeler + centrumaanvaller blijft weg uit het centrum).


Flankmiddenvelder doorbreekt de eerste lijn van Atletico. Centrumaanvaller trek de backspeler van Atletico mee naar binnen. Hierdoor maakt hij ruimte voor de opkomende flankverdediger.


Hier zien we de centrumaanvaller afhaken. Door deze afhakende actie van de centrumaanvaller laat hij de verdediging van Atletico voor een keuze: doordekken op deze aanvaller of in positie blijven.


De verdediger van Atletico kiest hier om door te dekken. (de afhakende centrumaanvaller in de blauwe cirkel)


Hierdoor is er een ruimte tussen de verdedigers en kan een infiltrerende speler in deze vrije ruimte duiken.

- Wanneer de tegenstander het veld breed houdt komt er veel ruimte tussen de verdedigers. (Dit sluit aan op het punt hierboven beschreven)


Hier zie je dat de verdediging van Atletico problemen heeft met infiltrerende spelers. Hier zie je de centrumaanvaller van de tegenpartij de vrije ruimte benutten tussen de centrale verdedigers van Atletico Madrid.


Hier zien we duidelijk de grote ruimte tussen de centrumverdediger en de flankverdediger van Atletico.

- Ruimte in de rug van de flankverdedigers.


Centrumaanvaller trekt naar de flank en wordt ingespeeld door de centrale middenvelder (de andere centrumaanvaller trekt een centrale verdediger van Atletico naar het centrum, waardoor en veel ruimte onstaat op de flank).


Centrumaanvaller (blauwe cirkel) speelt de bal terug naar de centrale middenvelder. Hierdoor kan de aanvaller de voorwaartse beweging maken en gebruik maken van de ruimte in de rug van de flankverdediger van Atletico Madrid).

- Hoge wingbacks bij het uitvoetballen van de tegenpartij. Doordat de tegenpartij met hoge wingback speelt, kan er een centrale middenvelder van dit team inzakken.


Hier wordt de doelman van de tegenstander betrokken bij de opbouw (overtal creëren). Beide backs staan hoger en tegen de zijlijn (speelveld groot maken). Atletico moet keuzes maken en ze zetten hoge druk. Defensieve middenvelder komt hier de bal goed vragen in de vrije ruimte.

- Atletico gaat proberen via de flanken aan te vallen. Ze hebben het moeilijk tegen een ‘dubbel’ bezetten flank (1-5-3-2 formatie) om de ruimtes te vinden op de flanken.


Hier zien we de flankmiddenvelders inzakken. Niet tegen de zijlijn maar eerder naar het centrum gericht. Doordat de flankmiddenvelders gaan inzakken wordt er een overtal gecreëerd op de flank (aan de balkant). Hierdoor is Atletico minder gevaarlijk via de flanken.


Tegenstander zorgt voor een overtal in het defensief compartiment. (veel spelers ‘achter’ de bal). Atletico heeft moeilijkheden om de ruimtes te vinden tussen de linies en op de flanken). Opvallend is dat de flankmiddenvelders naar het centrum gericht zijn (blauwe cirkels).

Conclusie
Atletico Madrid zit in een overgangsjaar. Vorig seizoen behaalde ze niet de resultaten die ze gehoopt hadden. Simeone is nog zoekende naar een betere formatie en stabiliteit in zijn team. Ondanks deze bemerkingen is Atletico een zeer goed team met aanvallende en (uitzonderlijke) defensieve kwaliteiten. Het is moeilijk te voorspellen hoe Simeone de wedstrijd zal aanvatten tegen Club Brugge. Maar het gaat alleszins een zeer interessante wedstrijd worden, zowel tactisch als resultaat gericht.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie