Vijf lessen uit speeldag 10: eenzame achterblijver en het moest er ooit van komen

Vijf lessen uit speeldag 10: eenzame achterblijver en het moest er ooit van komen

3 oktober - 10:30 Laatste update: 3 oktober - 10:30
2

Het startschot van een waanzinnige oktobermaand is gegeven. Speeldag tien stond bol van de verrassingen, wat meteen het beste doet verhopen voor de komende weken. VoetbalPrimeur.be haalt er vijf opmerkelijke conclusies uit om op verder te bouwen.

De onafwendbare nederlaag
Het is gebeurd, om een bekende tv-quiz-presentator te parafraseren. Niemand die eraan twijfelde dat Royal Antwerp FC vroeg of laat de smaak van de nederlaag zou moeten proeven. Het is eerder laat geworden. Een verplaatsing naar KV Kortrijk, altijd lastig, dus daar hoeven Mark van Bommel en co zich zeker niet over te schamen. Dat uitgerekend Didier Lamkel Zé de schijnwerpers op zich liet richten, zorgde ongetwijfeld wél voor een wrang gevoel. Toch is er vanzelfsprekend niets aan de hand voor The Great Old: nog steeds koploper, een straatlengte voorsprong op enkele concurrenten en volgende vrijdag een thuispartij tegen STVV om zich te herpakken.

Interlandroest
Niet enkel Antwerp heeft de interlandperiode slecht verteerd. Met RSC Anderlecht, KAA Gent, Oud-Heverlee Leuven en Standard Luik gingen nog eens vier topclubs en/of revelaties onderuit na een magere prestatie. Daarbij mag de sterkte van de tegenstander zeker niet uit het oog verloren worden, maar Ronny Deila opperde een andere verklaring. Hij benadrukte dat het erg vroeg dag was voor ploegen met enkele internationals om alles tijdig op de rit te krijgen. Of dat ook in Brussel en Gent parten speelde, is een open vraag. In elk geval staat het vast dat het de volgende weken beter moet ... 

Hotic Pokus
Het schokeffect na een trainerswissel, het blijft iets onverklaarbaars. En zeggen dat Cercle Brugge tijdens het eerste seizoensblok de weg naar doel zo lastig vond. Nieuwe paus Miron Muslic heeft zijn 'entree' dus niet gemist, al werd de magie voornamelijk verzorgd door de kleine spelmaker van De Verenging: Dino Hotic. De Bosniër zwaaide tot drie maal toe met zijn toverstok en dwong Gent zo op de knieën met een krankzinnige 3-4. Hein Vanhaezebrouck kon dat maar moeilijk verkroppen. "Het leek wel alsof Hotic helemaal niet kenden", sneerde hij naar zijn elftal.

Met de trein naar je debuut (tsjoeke-tsjoeke-tuut)
Mocht het een vijftiental jaar eerder gebeurd zijn, het oeuvre van Spring had er lichtjes anders kunnen uitzien. Carl Hoefkens verbaasde vriend, vijand én hoofdrolspeler zelf door Jorne Spileers prompt een basisplaats te schenken tegen KV Mechelen. De uitblinker van Club NXT hield zich ook tussen de grote jongens prima staande. Zijn eerste échte woon-werk-verplaatsing maakte hij ... met de trein, zoals elke doodnormale zeventienjarige! Het is eens iets anders dan een Bentley of Maserati op de parking parkeren.

Eenzame achterblijver
Het vertrouwen in Mbaye Leye wordt in het lang en het breed uitgesmeerd, maar ze zullen dit weekend toch meerdere malen moeten slikken hebben bij Zulte Waregem. Zelf kreeg het ondanks een degelijke prestatie een 2-0-nederlaag om de oren in Westerlo. De concurrentie diende daar echter nog een viervoudige mokerslag bovenop aan toe. Met KV Kortrijk, KAS Eupen, RFC Seraing en Cercle Brugge voegden alle dichte voorgangers een gouden drie punten toe aan hun mandje. Zo bedraagt het gat tussen Essevee en de dichtste rivaal plots vier punten.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie