De 5 van 1B: Baeten blijft uitblinken, Leoni gidst RSCA Futures naar leidersplaats

03-10-2022 10:00 Laatste update: 12:36
4

Afgelopen weekend verloor Lierse Kempenzonen haar leidersplaats na een 5-0-nederlaag tegen SK Beveren. Die leidersplaats wordt nu gedeeld door RSCA Futures en Beerschot. VoetbalPrimeur.be ligt de vijf uitblinkers van speeldag 7 in 1B uit.

Lucas Ribeiro Costa
Wie op zoek is naar dé uitblinker van het afgelopen 1B-weekend, mag in drukletters de naam van Lucas Ribeiro Costa noteren. De aanvallende middenvelder loodste SK Beveren naar een klinkende 5-0-zege tegen Lierse Kempenzonen. Met een doelpunt en drie assists besliste de 23-jarige Braziliaan de wedstrijd haast in zijn eentje. Na 25 minuten had Ribeiro Costa de score geopend vanop de stip. Daarna was hij de aangever voor de 3-0, 4-0 en 5-0. Door de zege zet SK Beveren haar goede vorm verder. Na een nederlaag tegen Beerschot op speeldag 1 bleven de Waaslanders nu al zeven wedstrijden ongeslagen in de Challenger Pro League.

Thiago Paulo da Silva
Een verdediger wiens ploeg er drie binnenkreeg, lijkt een vreemde keuze in dit lijstje van uitblinkers van afgelopen weekend in 1B. Toch verdient de verdediger van SL16 FC meer dan zijn plaats in dit elftal. Over de 90 minuten heen was da Silva tegen RSCA Futures een van de beste spelers op het veld. De Belg met Braziliaanse roots toonde zich de hele wedstrijd zowel verdedigend als aanvallend sterk voor de jonge Rouches. Da Silva maakte wel de overtreding die voorafging aan de vrije trap die tot het eerste paars-witte doelpunt leidde, maar die fout maakte hij vlak na rust meteen goed. Na een knappe actie gaf hij de assist voor de Luikse gelijkmaker. Een tweede nederlaag van het seizoen voor SL16 kon da Silva echter niet voorkomen.

Alonso Martinez
Dat Lommel met 2-1 won van RWDM heeft het grotendeels aan Alonso Martinez te danken. Met twee assists was de 23-jarige rechtsbuiten beslissend voor de Limburgers. Het strafste aan het jet kunstje van Martinez: de Costa Ricaan begon de wedstrijd op de bank en viel na een uur in. Na twee versnellingen bracht Martinez eerst Caue Santos en later Rafik Belghali in stelling voor de 1-0 en de 2-0. Lommel behoudt na de overwinning aansluiting met de topgroep. Het telt twaalf punten, dat is een punt minder dan leiders Beerschot en RSCA Futures.

Theo Leoni
Lucas Stassin (17) tekende tegen SL16 zijn vijfde en zesde doelpunt in zeven wedstrijden op en was dus belangrijk in de 1-3-overwinning van RSCA Futures. De jonge Belg was echter eerder onzichtbaar in de eerste helft, dat in tegenstelling tot Theo Leoni. De kapitein van de paars-witte beloften speelde de volle 90 minuten en zette nauwelijks een voet verkeerd. Leoni domineerde het spel tussen beide strafschopgebieden. De 22-jarige middenvelder vormde een hele wedstrijd lang de verbinding tussen de verdediging en de aanval en hielp zijn ploeg zo mee aan de drie punten. Met zijn knappe prestatie tegen SL16 FC zorgde Leoni er mede voor dat RSCA Futures nog de enige ongeslagen ploeg in 1B is.

Thibo Baeten
Het wordt stilletjes aan een gewoonte: Thibo Baeten die  beslissend is voor Beerschot. Stamnummer 13 won met 2-0 van hekkensluiter Deinze en daarin was de ex-Club Brugge-spits beslissend. Baeten zorgde voor de openingsgoal vanop de stip en was de aangever voor Nökkvi Thorisson die voor de dubbele voorsprong zorgde. Dat Baeten en Beerschot niet met zwaardere cijfers won van Deinze, is vooral ook te danken aan Deinze-doelman Nacho Miras. De Spaanse doelman krijgt zeker een eervolle vermelding in deze 5 van 1B, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg de boot in ging op het Kiel en op de laatste plaats prijkt na zeven speeldagen.