Een gouden minuut? Vanheusden mag zich weer voetballer noemen bij vlotte winst AZ

01-10-2022 21:15 Laatste update: 21:28
7

Zinho Vanheusden mag zich weer voetballer noemen. Zaterdag viel hij bij AZ in de 89 minuut in tegen FC Groningen. Het was van 13 februari van dit jaar geleden dat Vanheusden nog eens op het veld stond. AZ won de partij vlot met 1-4 en is (voorlopig) de nieuwe leider in de Eredivisie

Bij AZ keerde Jesper Karlsson na zijn lange blessure terug in de basis. Dat deed hij als valse spits, omdat zowel Jens Odgaard als Vangelis Pavlidis niet beschikbaar was. De Zweed leek zijn rentree al na drie minuten op te luisteren met een treffer, maar doelman Michael Verrips (ex-KV Mechelen) bracht nog redding. In de rebound was Dani de Wit echter het meest attent, waardoor de bezoekers al snel aan de leiding kwamen.

Al snel kreeg Groningen een tweede tegenvaller te verwerken. Liam van Gelderen moest zich met een hamstringblessure laten vervangen door Damil Dankerlui. Na een kleine twintig minuten viel vervolgens ook de 0-2 via Karlsson, die al eerder dichtbij was. AZ walste zodoende over de ploeg van Frank Wormuth heen, maar doelpuntenmaker Dani de Wit moest zich kort voor rust wel laten vervangen door Riechedly Bazoer.

Desondanks leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Alkmaarders. Toch werd het kort voor rust weer spannend. Een lange bal viel voor de voeten van Ricardo Pepi, die vallend en draaiend de 1-2 wist binnen te schieten. Met Mayckel Lahdo voor Karlsson stond AZ niet toe dat Groningen helemaal terugkwam, al leek het duel in de tweede helft heel even te kunnen kantelen. Na ruim een uur werd Milos Kerkez echter de diepte ingestuurd en hij tikte met buitenkant voet de 1-3 binnen.

Vanheusden weer voetballer
AZ werkte vervolgens nog wat aan het doelsaldo. Lahdo maakte het vierde doelpunt voor de Noord-Hollanders, maar de credits gingen naar een andere invaller. Met een prachtige controle en dito pass creëerde Peer Koopmeiners de kans. In de 89e minuut toonde de vierde man op zijn bordje het nummer 27 en kon Vanheusden tussen de lijnen komen. De voorbije weken haalde hij al een paar keer de kern, maar nu mocht de ex-speler van Standard dan toch zijn debuut maken voor AZ. Vanheusden heeft nog enkele weken om zich in de kijker te spelen van Roberto Martinez met oog op het WK.

Door de ruime zege heeft AZ nu twintig punten, twee meer dan Ajax en PSV. De Amsterdammers kunnen later op de avond wel weer passeren als Go Ahead Eagles wordt verslagen.