Anderlecht nog niet op stoom onder Mazzu: huisanalist bekijkt pijnpunten

Anderlecht nog niet op stoom onder Mazzu: huisanalist bekijkt pijnpunten

30-09-2022 17:00
6

RSC Anderlecht is nog niet op stoom geraakt onder Felice Mazzu. In de competitie verloor het al heel wat punten en leider Antwerp heeft al een kloofje geslagen. Huisanalist van VoetbalPrimeur.be bekijkt de pijnpunten van het Anderlecht na Vincent Kompany.

-Luchtduels – Matig
-Defensieve omschakeling – Zwak
-Verdedigen tegen infiltrerende spelers – Zwak
-Buitenspelval – Zeer zwak

Laten we beginnen met de verdediging en in het bijzonder het vertrek van Sergio Gomez. Dit is toch een grote aderlating. Gomez was een meerwaarde voor dit Anderlecht en voor de Belgische competitie. Hij verzorgde de hele linkse flank bij RSCA. Met zijn vele assists en aanvallende dreiging moest de tegenstander toch rekening houden en defensief iets neerzetten om deze dreiging te neutraliseren.

Gomez is vertrokken en laat hier toch een grote leegte achter. Op dit moment heeft Mazzu nog geen oplossing gevonden voor dit ‘probleem’. Sadiki en Amuzu werden hier geposteerd, maar tot nu toe te licht bevonden. Met het aantrekken van Jan Vertonghen proberen ze deze leegte (weliswaar onder een andere vorm) aan te pakken.


Voorbeeld: Als we over de verdediging spreken zien we hier toch enkele (positionele) fouten. Als Hoedt hier staat, moet de restverdediging de zones toch verkleinen. Dit kan door verschillende opties.

1. CV’s schuiven dichterbij en ‘coveren de ruimte in de rug van Hoedt

2. Defensieve middenvelder herkend het gevaar en probeert de vrije zone te coveren

3. Hoedt hapt niet en blijft in positie, wint hierdoor tijd en zorgt ervoor dat de backspeler het duel kan aangaan

Verdienste tegenpartij (Westerlo met de opkomende De Cuyper): Infiltreren in de vrije ruimtes in de rug van Hoedt. Nummer 9 van Westerlo heeft hier drie mogelijkheden (Langs de lijn spelen in de loop van de infiltrerende De Cuyper, inspelen opkomende middenvelder of de individuele actie aangaan)


Hier zie je dat nummer 27 van RSCA het duel wil aangaan. Hoedt zet op dit moment ook de stap vooruit om te anticiperen.


Beide spelers hebben geen bal en kunnen het nummer 9 van Westerlo niet afstoppen.


Nummer 9 van Westerlo krijgt hier de vrije doorgang. Hier zie je ook dat verschillende spelers van RSCA te laat zijn of volledig uit positie staan (rode cirkels)


Nummer 4 van RSCA (Hoedt) is te laat bij de infiltrerende De Cuyper.


Hierdoor met een andere CV uitstappen en het centrum verlaten. Weer geen rugdekking van de ploegmaats (ode cirkels). Spits van Westerlo (Vetokele) kiest positie voor doel in de vrije ruimte.


Vetokele heeft voorsprong op de RSCA-verdediger en kan vrij scoren.


Moeilijkheden met infiltrerende spelers, zeker via de flanken. Beide vleugelverdedigers geven veel ruimte weg in de rug (matige defensieve omschakeling).


Vrije ruimte in de rug van de flankverdediger. Voor mij staat Hoedt (rode cirkel) uit positie. Aangezien de rechtse aanvaller van Westerlo bij een RSCA verdediger staat en één aanvaller van Westerlo de infiltratie maakt, zou Hoedt iets meer naar de buitenkant moeten staan om deze ruimte te coveren. Nu komt hij te laat (moet zich draaien + nog starten met sprinten VS aanvaller is in volle snelheid).


Als we hier kijken staat de doelman van RSCA zo goed als op zijn lijn. Hij heeft het spel voor zich en kan ook anticiperen op een doorsteekpass in de vrije ruimte. Indien hij hoger stond, kon hij deze bal gewoon oprapen.


Vrije zones op de flanken + Grote ruimtes tussen de linies + duel aangaan met de aanvaller van de tegenstander. Zoals je hier kan zien lopen er toch verschillende dingen fout. Verdediger die het duel verliest, kan altijd natuurlijk, maar weinig spelers die hierop anticiperen.


Veel ruimte voor de flankaanvaller van de tegenpartij. Let op: we zien ook aan de overzijde dat en visueel contact is tussen de RSCA-verdediger en de OHL-aanvaller. Zie ook de speler van OHL volledig vrij staan (gele cirkel)


Nog steeds oogcontact tussen verdediger en aanvaller.


Hier anticipeert de verdediger te laat op de situatie en komt de aanvaller los van zijn tegenstander (infiltrerende speler). Je ziet ook een verdediger (rode cirkel) stilstaan.


Ook deze verdediger (rode cirkel) anticipeert te laat op de lange bal (die toch al even onderweg is). Doelman twijfelt om uit te komen. Hij keert terug naar zijn doel.


Aanvaller doet het goed, goede infiltratie tussen de centrale verdedigers. Kan hierdoor alleen voor de doelman komen en scoren. Doelman anticipeert ook te laat op de hoge verdedigende lijn.


Verdediging komt vaak in ondertal. Omwille van de ‘trage’ defensieve omschakeling van het team. Hier zie je de defensieve middenvelder (rode cirkel) te laat anticiperen op de aanval van de tegenstander.


Hierdoor blijft hij achter de feiten aanlopen en komt zijn defensie man tegen man te staan (+ infiltrerende spelers).


Alle verdedigers ‘wijken’ ook en zetten geen druk op de tegenstander. Hierdoor kan de aanvaller van KAA Gent vrij naar doel trappen.


Hier zie je ook dat RSCA met veel spelers gaat aanvallen en er veel ruimte is tussen de linies.


In balbezit is RSCA zien we weer veel ruimte tussen de verdediging en het middenveld. Balverlies en de tegenstander kan (relatief) gemakkelijk uitbreken door een speler aan te spelen tussen de linies.

Conclusie
RSCA heeft nog wat werk voor de boeg, zeker op het defensieve. Ze missen (vooral aan de linkerkant) een goede ‘wingback’. Misschien kan Jan Vertonghen dit met zijn ervaring en positiespel oplossen. Dan is er nog de positie van defensieve middenvelder. Hier werden ook al verschillende spelers geprobeerd, maar tot nu toe geen succes. Allen staan ze vrij hoog en anticiperen ze te laat op de aanvallende omschakelingen van de tegenstander. Als laatste valt op dat de verdediging vaak het contact verliest met de aanvallers, hierdoor hebben ze veel problemen met de infiltrerende spelers (al dan niet komende van de flank).