Sporteconoom ziet crisis als hoofdreden voor de mindere toeschouwers: Besparen

Sporteconoom ziet crisis als hoofdreden voor de mindere toeschouwers: "Besparen"

28 september - 23:41
3

Koning Voetbal regeert weer als vanouds, althans als je je televisiescherm aanflitst of je sociale media gade slaat. In de Belgische stadions is het aantal toeschouwers de laatste jaren echter fel teruggelopen. Sporteconoom Wim Lagae ziet een tweevoudige verklaring voor dat fenomeen.

Allereerst kan je er niet om heen: de recente crisissen (het coronavirus, de oorlog in Oekraïne, de stijgende gasprijzen) hebben een stevige impact op de bevolking, ook op de voetballiefhebbers. "Volgens mij is de belangrijkste verklaring de economisch onzekerheid, door de stijgende energiefacturen en de toegenomen inflatie en rentedruk", analyseert Lagae bij Sporza.

Mensen zijn volop op zoek naar manieren om geld te besparen. "Dan komen ze snel uit bij hun uitgaven voor vrije tijd. Je kunt een streamingdienst afzeggen of besparen op je skiverlof, maar ook op voetbaltickets en abonnementen", redeneert Lagae. De hoge abonnement- en ticketprijzen bij vele Belgische clubs spelen die dalende trend eveneens in de kaart.

Tv boven stadion
Naast het economische aspect heeft de coronaperiode ook op een ander vlak een rol gespeeld, gaat de econoom verder. "Ze hebben drie coronavoetbalseizoenen meegemaakt en hebben ontdekt dat je ook vanuit je luie zetel van voetbal kunt genieten." Blijkbaar nemen een heleboel clubs daar ook vrede mee. De opbrengst vanuit tv-gelden ligt voor velen namelijk behoorlijk hoger dan de ticketinkomsten, die ongeveer 20 tot 25 procent van de totale winst vertegenwoordigen, berekende Lagae.

"Als dan blijkt dat de verhoging van de inkomsten door het tv-contract nog altijd meer oplevert dan de daling van de tickets, dan zullen ze - om het cynisch te zeggen - de bluts met de buil nemen", luidt zijn eindoordeel. Tot slot merkt Lagae nog fijntjes op dat de verschillende clubs van de Jupiler Pro League zelf hebben ingestemd met het tv-contract van Eleven, waardoor er bijvoorbeeld wedstrijden op zaterdagnamiddag of zondagavond plaatsvinden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie