Het geheim van Bommel deel 2: huisanalist bekijkt verdedigend succes Antwerp

Het geheim van Bommel deel 2: huisanalist bekijkt verdedigend succes Antwerp

29 september - 13:00 Laatste update: 20:00
4

De interlandbreak ligt achter ons. De focus kan dus terug op de Jupiler Pro League. Royal Antwerp FC telt nog altijd het maximum van de punten. Wat is het geheim van Mark van Bommel? Onze VoetbalPrimeur.be-huisanalist Andy Mulders legt het bloot. In deel 1 kwam het aanvallende compartiment aan bod en nu is het de beurt aan de verdedigende kwaliteiten van The Great Old.

Defensieve degelijkheid en betrouwbaarheid
Een niet onbelangrijk onderdeel is de betrouwbaarheid van de verdedigers. Tot nu toe kreeg Antwerp maar zes doelpunten tegen in de competitie, de beste in de Belgische Eerste Klasse A, nipt voor de Limburgse ploegen Sint-Truiden en KRC Genk. Is het enkel de komst van Alderweireld die dit team een boost geeft of zijn er nog andere factoren?

Ik moet wel zeggen dat met Alderweireld centraal in de defensie er meer stabiliteit, ervaring en vertrouwen werd toegevoegd aan deze selectie. Maar de sleutel tot deze goede defensieve resultaten is vooral de agressieve verdedigingsstijl die Antwerpen heeft gebruikt onder van Bommel. Ze proberen de bal in de brede gebieden aan te vallen en proberen dan snel te sluiten met twee verdedigers, waardoor de tegenstander in balbezit gedwongen wordt tot moeilijke/onmogelijke pass.


Voorbeeld 1: Hier zie je de 4-mans verdedigende lijn. De tegenstander wordt naar de zijlijn gedreven waardoor ze tegenstander in balbezit onder druk kunnen zetten. Flankaanvaller moet ook betrokken worden bij de defensieve omschakeling, zodra hij zich aan de ‘balkant’ bevindt.


Voorbeeld 2: Centrum dichthouden + overtal creëren ten opzichte van de tegenstander. (hierboven zie je 6 Antwerp spelers vs 2 tegenstanders). Dit is vooral van toepassing rond het strafschopgebied -zone 20- en de zone in en rond de halve cirkel, de “in het voetbal gevreesde” zone 14). De meest gevaarlijkste zones voor het incasseren van een doelpunt.


Voorbeeld 3: Veelzijdigheid. Antwerp is ook in staat om met 3 centrale verdedigers te spelen en 2 wingbacks. Ligt er natuurlijk aan hoe de tegenstander zal spelen. Daarbij geven ze telkens zeer goed "onderlinge rugdekking".


Voorbeeld 4: Overtal rond het strafschoppunt (8 spelers van Antwerp vs 3-tal spelers van de tegenstander).

Conclusie
Als het gaat om de defensieve deel van het spel, is Antwerp FC momenteel de beste ploeg in de competitie (maar 6 doelpunten tegen in 9 wedstrijden). Dit heeft natuurlijk ook te maken met een goede doelman (Jean Butez) tussen de palen. Maar de defensieve kwaliteiten (+ ervaring van Alderweireld) van dit team zijn wel zeer goed. De 20-jarige William Pacho is samen met Toby Alderweireld zeker een sterke kracht binnen dit team. Reken hierbij de fysiek sterke backspelers (momenteel Vines en Bataille) dan kom je toch tot een mooi geheel. Een goed gebalanceerd team dat tot nu toe ongeslagen is in onze competitie. Zeer benieuwd hoe dit verder zal verlopen…

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie