'Qatar roept honderden burgers op voor verplichte militaire dienst tijdens WK'

'Qatar roept honderden burgers op voor verplichte militaire dienst tijdens WK'

27 september - 14:00
3

In november gaat de bal aan het rollen op het WK in Qatar en daarvoor zet de oliestaat alle zeilen bij. Het riep namelijk honderden burgers op voor een verplichte militaire dienst tijdens het toernooi. Die burgers moeten tijdens het wereldkampioenschap dienst doen als beveiliger.

De beveiligers worden getraind om wachtrijen bij stadions te begeleiden, alcohol, drugs en wapens op te sporen en fans te fouilleren, zo bleek uit documenten in handen van persbureau Reuters. Alle honderden burgers hebben zich begin deze maand al moeten melden in een speciaal kamp, ten noorden van de hoofdstad Doha. 

Dat Qatar een militaire dienst verplicht voor burgers, laat zien hoe hoog de nood is, minder dan twee maanden voor de start van het WK. In Qatar wonen 2,8 miljoen mensen, waarvan zo'n 380.000 de Qatarese nationaliteit hebben. In een eerder stadium wist Qatar al een akkoord met Turkije te bereiken over de uitlevering van 3.000 politieagenten.

Beveiligers in het kamp kregen te horen dat het hun 'patriottische plicht' is om te helpen bij de organisatie van het WK. "De meesten zijn daar omdat het moet, ze willen niet in de problemen raken", vertelt een bron aan Reuters. Ook diplomaten, die niet in de oliestaat verblijven, moeten terugkeren.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie