Wat als we terug zijn van Qatar? Vertrek Martinez is nakend, Duitse droomopvolger

Wat als we terug zijn van Qatar? Vertrek Martinez is nakend, Duitse droomopvolger

27-09-2022 11:00 Laatste update: 19:47
64

Over minder dan twee maanden trappen de Rode Duivels hun derde WK op rij af met een verraderlijke partij tegen Canada. Het staat nu al vast dat dat met een heleboel twijfels zal gebeuren, al kan het op zo’n eindtoernooi uiteraard alle kanten uit. VoetbalPrimeur.be verlegt haar blik echter al op het tijdperk post-Qatar. Wie zal zich vanaf januari in de dug-out nestelen als bondscoach?

1. Verder met Martinez?
Sinds de zomer van 2016, na die vervloekte EK-uitschakeling tegen Wales, houdt Roberto Martinez de touwtjes in handen bij de Rode Duivels. In zijn beginjaren bracht zijn greep een ware hosannastemming teweeg. Het positivisme straalde ongebreideld van de nationale ploeg af, het voetbal swingde aanvallender dan ooit tevoren en individueel scheerden een heleboel uitblinkers hun hoogste toppen. Het summum volgde op het WK 2018. In Rusland ging zowaar het machtige Brazilië voor de bijl, al smeten de Fransen de poort naar eeuwige glorie wel erg brutaal dicht.

Na die historische bronzen plak is de klad er langzaamaan in geslopen. Het recente tweeluik in de Nations League lijkt de frustraties rond de bondscoach tot het kookpunt gevoerd te hebben. Vier jaar na dat felgesmaakte WK heet Martinez plots koppig, bevooroordeeld en tactisch beperkt te zijn. Ook zijn communicatie schopt vele fans tegen de schenen. Alles is steevast ‘great’ en ‘unbelievable’, maar die woorden kon je toch echt niet op het debuut van Zeno Debast plakken, om maar een voorbeeld te geven, zonder het Anderlecht-talent daarmee een steen toe te werpen.

En zo reist Martinez straks af naar het Midden-Oosten met een gigantisch zwaard van Damocles boven het hoofd. Bij de minste misstap, zelfs in de groepsfase, zullen de Belgische media en supporters als door een wesp gestoken reageren. De houdbaarheidsdatum van Martinez is simpelweg overschreden. Hoe dan ook lijkt het er sterk op dat het WK zijn laatste klus wordt in dienst van de voetbalbond. Bij een (onverhoopt?) topresultaat zal de weg openliggen naar een mooie clubuitdaging, in het andere geval wordt de publieke druk ongetwijfeld te groot om gezond verder te werken. Eén belangrijke kanttekening: Martinez is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen evaluatie … De Spanjaard zal dus over voldoende common sense moeten beschikken om het schip te verlaten.

Antwoord: NEE

2. Een Belgische opvolger?
Dat de Rode Duivels 2023 induiken met een nieuwe leidsman aan het roer, lijkt nu al buiten kijf te staan. Wie Martinez zou moeten vervangen, is echter één groot vraagteken. Voorlopig zingt werkelijk nog geen enkele naam rond. Het zou ons niet verbazen moest de bond in eerste instantie in eigen land rondspeuren naar een opvolger. Traditiegetrouw wordt het bondscoachschap immers ingevuld door een Belg. Sinds het begin van de jaren ’60 was Martinez pas de tweede (!) buitenlander die de functie in handen kreeg, na de ontnuchterende passage van Dick Advocaat. Een landgenoot krijgt dus erg vaak voorrang.

Bij de huidige lichting Belgische trainers een geschikte kandidaat vinden, dat is een ander paar mouwen. Talent is er zeker, maar steeds botst er wel iets. Philippe Clement kan je gerust de kroonprins van het vaderlandse gilde noemen. Na succesvolle jaren bij KRC Genk, Club Brugge en nu ook AS Monaco spreken zijn kwaliteiten voor zich, maar naar trainersnormen is hij met zijn 48 lentes nog een vrij jong veulen. De gedrevenheid spat er nog van af bij Clement. Die kan je minder kwijt in de rol van bondscoach.

Hein Vanhaezebrouck dan maar? De Gentse goeroe lijkt qua carrièrepad wél rijp voor de functie, na zo’n vijftien jaar op het hoogste niveau. Tactisch kent Vanhaezebrouck zijn gelijke niet, maar de controverse rond zijn persoon is nooit ver weg. Naar eigen zeggen is dat ook de reden waarom de bond hem zelfs geen voorstel zou doen. Gezien de vele opstootjes van de voorbije jaren staat het daarnaast in de sterren geschreven dat een gedeelte van de fans zich niet met hem zal verzoenen. En nog meer heibel rond de Duivels, dat kunnen ze even missen als kiespijn.

Andere opties verkeren niet in de juiste levensfase, lijkt het. Bij de Belgische top nemen met Karel Geraerts, Carl Hoefkens en Wouter Vrancken vooral jonge snaken de honneurs waar, terwijl Michel Preud’homme (ooit dé gedroomde bondscoach) inmiddels te zeer uit de schijnwerpers verdwenen is. Sta ons toe om af te sluiten met een opvallend ballonnetje genaamd Vincent Kompany. Ook bij de Brusselaar zit er nog veel groen achter de trainersoren, maar als vaandeldrager van zijn generatie zou zijn naam alleen al veel mensen overstag doen gaan. Het charisma, de uitstraling en zijn drietaligheid zitten alvast snor. En de tijd dat bondscoaches oud en belegen hoorden te zijn, ligt al even achter ons.

Antwoord: MISSCHIEN, MAAR LASTIG

3. Een buitenlandse opvolger?

Als de binnenlandse markt geen soelaas biedt, dan zullen de bondsleiders buiten onze landsgrenzen moeten speuren. Daar liggen vanzelfsprekend nog een heleboel meer opportuniteiten. Een naam als een klok waar velen al jaren van dromen, is Louis Van Gaal. Aan karakter en kleurrijke persconferenties is al zeker geen gebrek bij de Nederlander. De bondscoach van Oranje heeft evenwel meermaals aangegeven dat zijn huidige ambtstermijn zijn laatste kunststukje wordt als trainer. Na het avontuur in Qatar geeft hij het stokje door aan Ronald Koeman. Om vervolgens voorgoed te rentenieren?

Misschien hoeft ons land de nek niet al te ver uit te rekken in haar zoektocht naar een nieuwe bondscoach. Met Thierry Henry zit er namelijk al een interessant profiel in de dug-out. De huidige rechterhand van Martinez heeft als pluspunten dat hij de groep inmiddels door en door kent en dat hij in zijn spelerscarrière zowat alles heeft meegemaakt. In een eerdere episode verliet de Franse legende ons daarentegen al eens voor een clubverhaal. Daar ligt waarschijnlijk ook zijn toekomst. Erg veel ervaring als eindverantwoordelijke heeft Henry trouwens niet.

Bijkomend struikelblok voor de Belgische bobo’s is de ongelukkige timing van het WK. Die heeft niet alleen de hele clubkalender op de schop gegooid, maar maakt het bovendien extra lastig om een (mogelijke) opvolger voor Martinez te strikken. Het moet immers een trainer zijn die in januari 2023 niets om handen heeft … Dat hoeft geen onoverkomelijke klip te zijn, aangezien een dozijn grote namen dezer dagen thuis met de vingers zit te draaien. Rafa Benitez, Marcelo Bielsa, Dunga, Mauricio Pochettino, Ole Gunnar Solskjaer, Thomas Tuchel, zelfs Zinédine Zidane: stuk voor stuk kleppers van jewelste die de internationale uitstraling van de Duivels nog verder zouden opkrikken. De kans is echter bijzonder groot dat zij hun neus ophalen voor het project, zeker nu de Gouden Generatie stilaan uitdooft.

Niet meer dan een pure hypothese, maar één naam hebben we bewust tot het laatste opgespaard. Wat als ons land eens een lijntje uitwerpt naar Joachim Löw? Ook de Duitser zit al even zonder werk, na zijn ietwat treurig afscheid bij Die Mannschaft. Daarmee had Löw in vijftien jaar tijd wel de voetbalhemel bestormd. Zowat alle parameters staan gunstig: gepokt en gemazeld als bondscoach, liefhebber van gedurfd en aanvallend spel, een palmares om van achterover te vallen en afkomstig uit een buurland.

Van de immer verguisde Duitsers zowaar een sexy voetbalproduct maken, dat is misschien nog zijn strafste verwezenlijking. Bovendien stond Löw afgelopen winter op het punt om te bezwijken voor de charmes van Fenerbahçe. Wie (met alle respect) een meeloper uit het Europese voetbal overweegt, zou ook te verleiden moeten vallen door een herlanceringsproject bij de Rode Duivels. Een mens zou er spontaan van gaan neuspeuteren …

Antwoord: DE MEEST WAARSCHIJNLIJKE PISTE

No Poll