Slechte generale voor Spanje, Portugal wint wel overtuigend

24-09-2022 22:44
2

Spanje heeft zaterdagavond averij opgelopen in de Nations League. In eigen huis ging La Selección met 1-2 onderuit tegen Zwitserland. Portugal had in Praag geen kind aan Tsjechië: 0-4.

Spanje-Zwitserland 1-2
Zonder echte spits - Marco Asensio vervulde die rol - wilde Spanje zichzelf een goede uitgangspositie bezorgen voor het duel met Portugal. Hoewel er voldoende kwaliteit op het veld stond, lukte het de Spanjaarden niet om het Zwitserland lastig te maken. Sterker nog: Manuel Akanji kopte de bezoekers na twintig minuten op voorsprong. Voor rust lag het tempo aan de zijde van de thuisploeg veel te laag, waardoor de Zwitsers eenvoudig overeind bleven.

Na rust drong Spanje meer aan. Tien minuten in de tweede helft kreeg de ploeg van Luis Enrique loon de werken. Jordi Alba was het eindstation na een vloeiend lopende aanval en de FC Barcelona-back werkte heerlijk af. Drie minuten later pakte Zwitserland echter voor de tweede keer de leiding. Een corner werd niet goed weggewerkt, waarna Eric García zijn eigen doelman passeerde.

Tot een gelijkmaker kwam het niet meer. Aanstaande dinsdag bepalen Portugal en Spanje in Portugal wie er eerste wordt in Groep B en dus naar de Final Four gaat. De Portugezen hebben aan een punt genoeg.

Tsjechië-Portugal 0-4
Met het Manchester United-trio Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes en Diogo Dalot in de basis ging Portugal op jacht naar de zege in Tsjechië. De bezoekers begonnen stroef, maar kwamen na twintig minuten los. Ronaldo - die al vroeg in de wedstrijd hard in botsing kwam met de Tsjechische keeper - en Fernandes kregen mogelijkheden, maar het was Dalot die na ruim een halfuur voor de openingstreffer en tevens zijn eerste interlandgoal tekende

Na de eerste treffer was het hek van de dam. Fernandes liep nog voor rust een schitterende voorzet van Mário Rui binnen. Patrik Schick kreeg in de blessuretijd van het eerste bedrijf, na een handsbal van Ronaldo, via de strafschopstip de kans om Tsjechië terug in de wedstrijd te brengen, maar zijn penalty ging via de bovenkant van de lat over.

Al snel na rust zorgde Dalot met zijn tweede van de avond voor de 0-3 en daarmee was het duel definitief in het slot. Diogo Jota tekende in de slotfase voor het slotakkoord. Door de zege klimt Portugal naar de eerste plaats in Groep B en kan het land dinsdag tegen Spanje een plek bij de Final Four veiligstellen.

FT | Diogo Jota legt de eindstand vast na een mooie assist van Cristiano Ronaldo. 💪 #CZEPOR #NationsLeague pic.twitter.com/DThbDf86wR