Het gecombineerde Derby der Lage Landen-elftal: zeven Belgen en vier Nederlanders

Het gecombineerde Derby der Lage Landen-elftal: zeven Belgen en vier Nederlanders

24-09-2022 21:50 Laatste update: 25-09-2022 17:44
46

Zondag is het tijd voor Nederland – België. Een dag voor de wedstrijd liet Louis van Gaal zich ontvallen dat hij graag zou beschikken over Thibaut Courtois. Het zou interessant zijn als de Belgische en de Nederlandse bondscoaches spelers zouden kunnen uitwisselen, maar hoe ziet het perfecte samengestelde elftal eruit? VoetbalPrimeur.be stelt het samen.

In Amsterdam staat zondag de 129e Derby der Lage Landen op het programma. Voor ons ideale elftal hebben we één belangrijke regel. We mogen enkel spelers kiezen die zondag in actie kunnen komen. Daardoor vallen er toch wel wat basisklanten voor onze ideale elf af. Zo kunnen we geen beroep doen op Romelu Lukaku of Frenkie de Jong. Het duo is geblesseerd. Dat gaat ook op voor het Nederlandse duo Memphis Depay en Teun Koopmeiners.

99 jaar in de achterhoede
In doel zal het niet verbazen dat wij net zoals Martinez en Van Gaal kiezen voor Courtois. Al jarenlang is de Limburger de meest betrouwbare doelman die een (bonds)coach kan wensen. Uit Nederland heeft onze nummer één op dit moment ook geen concurrentie. Op twee maanden voor het WK is er in Nederland nog altijd geen duidelijkheid wie in Qatar onder de lat zal staan. Tegen Polen mocht deze week nog de 38-jarige Remko Pasveer debuteren bij Oranje.

We weten dat de jeugd de toekomst heeft, maar voor ons trio centraal achterin kiezen we toch voor de nodige ervaring met een gecombineerde leeftijd van 99 jaar. Virgil van Dijk (31), Toby Alderweireld (33) en Jan Vertonghen (35) behoren immers nog altijd tot het kransje uitstekende verdedigers. Die twee laatste hebben trouwens een verleden op de Toekomst. Dus dat is dan ook weer mooi meegenomen.

Van Gaal voorbij op links
Tegenwoordig is het hip om met twee wat hogere backs te spelen. Voor die plaatsen zetten even onze nationale trots aan de kant en kiezen voor twee Nederlandse namen. Op rechts kiezen we voor Denzel Dumfries. Niet meteen de speler met de zachtjes voetjes, maar wel een type rechtsback waar Eric Gerets trots op kan zijn. Aan de andere kant passeren we de twee bondscoaches en kiezen voor iemand die voorlopig nog geen sant in eigen land is bij zijn nationale ploeg. Van Gaal koos tegen Polen nog voor Daley Blind op links, maar wij verkiezen in onze ideale elf Tyrell Malacia. De 23-jarige back had vorig seizoen bijna de oversteek naar Club Brugge gemaakt, maar komt sinds deze zomer uit voor Manchester United. Daar deed hij het in zijn eerste weken meer dan behoorlijk.

Voor ons ideale duo centraal op het middenveld is het toch even zoeken. Certitude De Jong en Koopmeiners zijn  geen optie. Van Gaal haalde ondertussen Ryan Gravenberch bij de selectie, maar het voormalige wonderkind van Ajax zoekt na zijn transfer van 35 miljoen euro nog naar speelminuten bij Bayern München. Dus kijken we naar België. De voorbije jaren was Axel Witsel de centrale man van België. Tegenwoordig gaat de voormalige Gouden Schoen door het leven als verdediger bij Atlético Madrid. Wij kiezen uiteindelijk voor het duo Youri Tielemans en Kevin De Bruyne. Ja, een tikkeltje offensief, maar dat is zeker geen zonde. Tielemans is een van de weinig lichtpunten bij een zwalpend Leicester dit seizoen. Terwijl KDB op dit moment de beste middenvelder ter wereld is.

Alternerende steun
Offensief kunnen we nog altijd een top trio op de been brengen. Door de afwezigheid van Memphis en Lukaku droppen we Michy Batshuayi in de punt van de aanval. Langs Batsman kiezen we voor twee spelers die het liefst van links komen, maar ook op rechts uit de voeten komen, Eden Hazard en Steven Bergwijn. Bij Carlo Ancelotti ligt Hazard niet in de bovenste schuif, maar bij de nationale ploeg leeft hij op. Aan de andere kant valt de keuze op Bergwijn, die dit seizoen weer helemaal aan de oppervlakte komt bij Ajax. In zeven competitieduels was hij de voorbije weken goed voor zes goals. Ook tegen Polen pikte Bergwijn zijn doelpuntje mee.

Smaken verschillen dus hoe ziet jouw ideale gecombineerde elftal met Belgen en Nederlanders eruit? Laat het weten in de comments.