Waar zijn de fans? Dure tijden en gespreide kalender houden stadions steeds leger

Waar zijn de fans? Dure tijden en gespreide kalender houden stadions steeds leger

16-09-2022 18:45 Laatste update: 22:27
8

Het nieuws glipte misschien wat tussen de mazen van het net door, maar vorig weekend viel het toch écht op: het beperkte aantal toeschouwers in een heleboel stadions uit de Jupiler Pro League. Deze zomer lijken die cijfers feller dan ooit terug te lopen, al is die tendens eigenlijk al enkele jaren aan de gang. VoetbalPrimeur.be zoekt uit waar de verklaring ligt.

Met gemiddeld 5.506 waren ze vorig weekend, de supporters die hun comfortabele woning achter zich lieten om hun geliefkoosde ploeg te gaan aanmoedigen aan de zijlijn. Een bedroevend laag aantal, vond bijvoorbeeld ook Tom Boudeweel, die aan de alarmbel trok. Ook al waren er verzachtende omstandigheden, zoals het feit dat de meest grote clubs op verplaatsing speelden, toch is er duidelijk meer aan de hand. Hoe valt deze kwalijke tendens te ontleden?

Zelfs bij KAA Gent, toch een zelfverklaarde topclub uit ons land, zaten de tribunes slechts halfvol. Met SV Zulte Waregem kwam zeker niet dé meest ronkende naam uit onze competitie over de vloer, maar pakweg vijf jaar geleden zou zo'n affiche mogelijk zelfs op een vol huis kunnen rekenen. Anno 2022 gaat die vlieger niet meer op. Ook in de Conference League oogde de Ghelamco Arena overigens bijzonder kil. 

De Buffalo's horen zich evenwel niet te schamen, want bij een heleboel reeksgenoten zit de klad er duidelijk in, op uitzonderingen zoals Royal Antwerp FC, Club Brugge of KV Mechelen na. Hoe dat komt toch? VoetbalPrimeur.be onderscheidt vier grote oorzaken:

1) Crisistijden
Van ons heb je het zeker niet als eerste gehoord, wel integendeel. Tegenwoordig hoef je de televisie maar aan te knippen of de sociale media te doorlopen en het doemnieuws slaat je om de oren. Na de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne staat dit najaar in het teken van de (daaraan gelinkte) energiecrisis. Steeds meer mensen zien het water tot aan hun lippen stijgen. Geen wonder dat in zulke veeleisende tijden de plezieruitjes als eerste van de uitgavelijst geschrapt worden. Zeker bij clubs waar abonnementen tot 300 euro of meer kunnen oplopen ...

2) Sportieve terugval
Draai of keer het zoals je wil: ook de hondstrouwe voetbalfan is niet immuun voor slechte prestaties van de eigen club. Supportersharten moeten immers veroverd worden met mooi, aantrekkelijk en ook nog eens efficiënt voetbal. De voorbije jaren hebben verschillende clubs van hun pluimen gelaten, zelfs in het bovenste segment van de JPL. RSC Anderlecht en Standard Luik zijn al even op de dool, terwijl KRC Genk vorig seizoen een waar annus horribilis kende. Zieltjes winnen doe je voornamelijk óp het terrein, zo blijkt.

3) Minder binding met de eigen aanhang
In de duizelingwekkende tierelier die het wereldvoetbal geworden is, ontsnapt ook België niet aan de overweldigende globalisering en commercialisering. Een heleboel clubs uit de JPL (én de Challenger Pro League) vielen de afgelopen jaren in buitenlandse handen. Op sportief vlak kan dat vriezen of dooien, maar feit is dat zulke overnames zelden goed doen aan de verbondenheid van de fans met de club. Bij Cercle Brugge en Sint-Truiden valt er bijvoorbeeld geregeld gemor te horen vanuit de tribunes.

4) Kalender zorgt voor frustraties
Last, but certainly not least richten veel fans hun pijlen ook op rechtenhouder Eleven Sports. Sinds die groep ons nationale voetbal op het tv-scherm tovert, lijkt de stadioninvulling (drastisch) te dalen. Vooral de uiteenlopende speelmomenten schijnen de boosdoener te zijn. De tijd dat wedstrijden enkel op zaterdagavond of zondagnamiddag op de planning stonden, ligt al even achter ons. Maar voetballen op zaterdag om 16u of zondagavond, een tiental uur voor de start van alweer een vermoeiende werkweek, is dat nu echt noodzakelijk? Televisie als alternatief voor live-beleving, dat kan toch écht niet de bedoeling zijn!