Club Brugge evenaarde tegen Porto eigen record in de Champions League

Club Brugge evenaarde tegen Porto eigen record in de Champions League

14 september - 17:00
6

Bij Club Brugge was het woensdagochtend aangenaam wakker worden. Blauw-Zwart versloeg immers op dinsdag FC Porto met 0-4. Club Brugge evenaarde daarmee een Belgisch record, het meeste aantal doelpunten ooit op verplaatsing in een Champions League match.

Belgische zeges op buitenlandse bodem in het Kampioenbal komen niet zo vaak voor. Soms is een doelpunt maken buitenhuis al een hele opdracht. Club Brugge had daar dinsdag evenwel geen problemen mee. Via een strafschop zette Ferran Jutglà Blauw-Zwart op voorsprong tegen Porto. Meteen na de pauze legden Kamal Sowah en Andreas Skov Olsen de match in een definitieve plooi. De 17-jarige Antonio Nusa mocht als invaller de 0-4 eindstand op het bord zetten. Enkel Barcelona Ansu Fati was jonger toen hij in het Kampioenbal scoorde.

Tot nu toe slaagde slechts één Belgische club om in de Champions League vier keer in één match buitenhuis te scoren. Het was het Club Brugge van november 2018. In Monaco haalde Blauw-Zwart het met 0-4. Hans Vanaken scoorde toen twee keer namens Club Brugge. Ook Wesley Moraes en Ruud Vormer pikten in het Prinsdom een doelpuntje mee. Destijds pakte Club Brugge uiteindelijk vijf punten in zijn groep en overwinterde in de Europa League.

De andere Belgische clubs in de Champions League
Voor de volledigheid RSC Anderlecht kwam in de Champions League (sinds 1992) nooit verder dan drie doelpunten op verplaatsing. Het verloor met 5-3 in 1993 van Werder Bremen. Het won in 2000 met 2-3 van PSV en speelde in 2004 3-3 gelijk tegen Arsenal.

KAA Gent bleef buitenhuis in de Champions League steken op maximum twee doelpunten (Lyon 1-2 in 2015). Ook het maximum doelpunten op verplaatsing in de Champions League van KRC Genk is twee. In 2019 verloor het met 6-2 van Red Bull Salzburg. Een toen nog haast nobele onbekende Erling Haaland scoorde destijds twee keer voor de Oostenrijkers.

Standard haalde nog maar één keer de groepsfase van de Champions League (2009). Tegen AZ (1-1) en Olympiakos Piraeus (2-1) kwam het niet verder dan één doelpunt op verplaatsing. Ook Lierse (1997-1998) deed één keer mee aan het kampioenbal. Tegen Monaco (5-1) en Sporting (2-1) scoorde het maximaal één keer op vreemde bodem.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie