Primeur voor Club Brugge, eerste Belgische club die CL begint met twee zeges

Primeur voor Club Brugge, eerste Belgische club die CL begint met twee zeges

13-09-2022 22:55 Laatste update: 14-09-2022 11:10
41

We hebben er als land sinds 1992 op moeten wachten, maar sinds dinsdag is het eindelijk gelukt. Een Belgische club die zijn eerste twee duels in de groepsfase van de Champions League winnend weet af te sluiten. De Belgische primeur is voor Club Brugge.

Op de eerste speeldag ontving Club Brugge dit seizoen Bayer Leverkusen. Blauw-Zwart haalde het met 1-0 van de Duitsers. Dinsdag ging het op bezoek bij Porto en beleefde Club Brugge mogelijk een nog mooiere avond. In het stadion Estádio do Dragão wist Club Brugge met 0-4 te winnen. Zo telt Blauw-Zwart na twee speeldagen het maximum van de punten. Nooit eerder flikte een Belgische club dat. 

In het seizoen 1992 - 1993 mocht Club Brugge als eerste ons land vertegenwoordigen in de Champions League. Blauw-Zwart schreef toen geschiedenis via Daniel Amokachi. De Nigeriaan scoorde het allereerste doelpunt ooit in het Kampioenenbal. Zijn treffer tegen CSKA Moskou was van goudwaarde, want Club Brugge won de match met 1-0. In de tweede match verspeelde Blauw-Zwart meteen haar maximum van de punten. Tegen Glasgow Rangers kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Uiteindelijk zou Club Brugge dat seizoen acht punten pakken tijdens de groepsfase.

Daarna was het RSC Anderlecht dat drie jaar lang het Belgische Champions League-ticket veroverde. Een overwinning op de eerste speeldag zat er voor paars-wit evenwel nooit in. In het seizoen 1993 - 1994 begon Anderlecht met een 0-0 tegen AC Milan. Een jaar later liet paars-wit hetzelfde resultaat noteren tegen Steaua Boekarest. Over het seizoen 1996 spreekt men in Brussel liever niet meer. Tegen het Hongaarse Ferencvaros liep het al mis tijdens de kwalificaties voor de groepsfase.

De magere Belgische jaren
De magere jaren van ons land in de Champions League waren geboren. Na Anderlecht raakte Club Brugge niet door de voorrondes. Daarna pakte Lierse in het seizoen 1997-1998 één op achttien in de groepsfase. De Pallieters pakten enkel tegen Sporting (1-1) een punt. Het jaar nadien faalde Club Brugge opnieuw tijdens de voorrondes. Ook Genk slaagde er niet in om zich in het seizoen 1999 - 2000 te plaatsen voor de groepsfase. Het Sloveense Branik Maribor versperde de weg

Begin deze eeuw zorgde RSC Anderlecht uiteindelijk voor de kentering in de Champions League. In het seizoen 2000 - 2001 wist paars-wit zijn groep te winnen met 11 punten. Toch startte Anderlecht dramatisch aan de groepsfase. Het verloor op het veld van Manchester United met 5-1. Thuis nam het revanche op de Engelsen en won het met 2-1. Eén seizoen later begon Anderlecht met 0-0 op het veld van Lokomotiv Moskou.

In het seizoen 2002 - 2003 was er een andere Belgische primeur. Niet één, maar twee ploegen begonnen aan de groepsfase van de Champions League. Genk opende met een 0-0 gelijkspel tegen AEK Athene. Club Brugge verloor met 3-2 op het veld van FC Barcelona. Het jaar nadien verving Anderlecht Genk, maar kon het net zoals Club Brugge niet winnen op de openingsspeeldag. De volgende jaren zou paars-wit respectievelijk blijven steken op nul punten, één punt en zeven punten. Op de openingsspeeldag kon het nooit winnen. Bij Club Brugge stopte in het seizoen 2005 - 2006 de teller op zeven punten, maar op de openingsspeeldag verloor Blauw-Zwart wel met 1-2 van Juventus. Standard kwam in het seizoen 2006 - 2007 niet verder dan de voorrondes van het Kampioenbal.

Voorrondes al te moeilijk
Nadien faalde Anderlecht vier keer tijdens de voorrondes. Ook KRC Genk (2008), Standard (2009), KAA Gent (2011), Standard (2012) en Zulte Waregem (2014) volgden het voorbeeld van paars-wit. In het seizoen 2009 - 2010 had ons land met Standard nog eens een vertegenwoordiger in de groepsfase, maar u kunt het al raden op de openingsspeeldag werd verloren. Arsenal was in Luik met 2-3 te sterk. KRC Genk kon in het seizoen 2011 - 2012 geen enkele wedstrijd winnen in de groepsfase.

In het seizoen 2012 - 2013 wist Anderlecht zich eindelijk nog eens te plaatsen voor de groepsfase. Op AC Milan speelde het knap 0-0, maar een zege op de openingsspeeldag? Nee, opnieuw niet voor Anderlecht. In hetzelfde seizoen versperde het Deense FC Kopenhagen Club Brugge de toegang tot het Kampioenenbal. In 2014 wist Anderlecht nul keer te winnen tijdens de groepsfase.

Eén jaar later leek Anderlecht eindelijk zijn eerste groepsmatch te winnen, maar tegen Galatasaray slikte het in Turkije in de extra tijd de 1-1. Tijdens de voorrondes was Standard al op Zenit Sint-Petersburg gestoten. Club Brugge overkwam hetzelfde een seizoen nadien, maar dan tegen Manchester United. Het was wel het eerste jaar van KAA Gent in de groepsfase van de Champions League. De Buffalo's begonnen aan hun avontuur met een 1-1 tegen Lyon.

Wederom armoede troef in het seizoen 2016 - 2017. Rostov bezorgde Anderlecht een kater in de voorrondes. Terwijl Club Brugge in de groepsfase een nul op achttien liet optekenen. Een jaar nadien was het nog erger voor Blauw-Zwart. Toen stootte het tijdens de kwalificaties op het Turkse Istanbul Basaksehir . Anderlecht kon pas op de slotdag een zege boeken, 0-1 tegen Celtic.

In het seizoen 2018 - 2019 bleek Ajax voor Standard een te lastige klip om te omzeilen tijdens de voorrondes. Club Brugge pakte in een groep met Dortmund, Atlético Madrid en AS Monaco zes punten. De enige zege van Blauw-Zwart kwam er op speeldag vier toen het met 0-4 ging winnen bij AS Monaco.

In 2020 net niet
Club Brugge en KRC Genk wisten in 2019 geen enkele groepsmatch te winnen. De Limburgers pakten één punt. Het speelde 0-0 tegen Napoli. Ondanks dat Club Brugge geen duel kon winnen, plaatste het zich wel voor de Europa League na drie draws. Een jaar later begon Blauw-Zwart met een 1-2 zege tegen Zenit. Nadien volgde een gelijkspel tegen Lazio.