Moet Mazzu zijn aanpak wijzigen? De spelers passen niet bij zijn systeem

Moet Mazzu zijn aanpak wijzigen? "De spelers passen niet bij zijn systeem"

12-09-2022 23:44
21

RSC Anderlecht belooft (opnieuw) barre tijden. De zege tegen Silkeborg IF in de Conference League (1-0) bleek slechts een doekje voor het bloeden, want in competitieverband liep het alweer fout. Tegen KVC Westerlo verloor paars-wit met 2-1, waardoor het een één op twaalf heeft neergezet. Felice Mazzu moet de hand stilaan in eigen boezem steken, vindt het panel van Extra Time.

Gevraagd naar wat het grootste probleem is bij Anderlecht, hoeft Arnar Vidarsson niet lang na te denken. "Er is niet genoeg kwaliteit. Ze komen financieel uit een heel moeilijke periode en zijn al drie jaar aan het bouwen. Anderlecht kan niet kopen zoals Club Brugge of Antwerp. Dan is het nog moeilijker om Europees te spelen, ook al hebben ze dat nodig, want dat levert een beetje geld op. Het is zo moeilijk om vier of vijf posities in te passen in vergelijking met donderdag tegen Silkeborg. Vaak zijn het dan nog jongens die net komen piepen en ervaring moeten opdoen", beseft de IJslander.

Het gebrek aan financiële slagkracht blijft dus een doorslaggevende factor, al wijst Vidarsson ook trainer Mazzu met de vinger. "Je weet wel: als je Mazzu gaat halen als trainer, zal die niet verwisselen van systeem. Die fout heeft hij één keer gemaakt in zijn carrière, bij Genk. Toen is hij zelf veranderd", herinnert Vidarsson zich. Bij Anderlecht zal Mazzu waarschijnlijk aan zijn systeem vasthouden. "Zij kunnen die spelers niet gaan kopen die daar meteen inpassen. Dus moet je bouwen. Dat duurt echter niet één transferwindow, maar drie tot vier windows."

Mismatch
Ook Youri Mulder mocht zijn kijk geven op de ellende bij Anderlecht. Hij ziet een andere hoofdoorzaak. "De spelers passen niet bij het spelsysteem, denk ik. Maar de spelers kan je niet inwisselen ... Als je ziet wie Mazzu vorig seizoen bij Union had, dat zijn een totaal ander soort spelers dan diegene die hij nu heeft bij Anderlecht. Lapoussin en Nieuwkoop, om er maar twee te noemen, kunnen over die kanten rennen. Nu zijn dat kleine, frêle jongens. Die kunnen dat niet", aldus Mulder.

Bovendien heeft de Nederlander ook een opmerking klaar voor de werking op Neerpede. "Het lijkt wel dat uit de jeugdopleiding van Anderlecht steeds dezelfde type spelers komen", stelt hij. Mulder doelt dan voornamelijk op kleinere, technisch vaardige jongens, die echter op het vlak van fysiek en kracht af en toe tekort schieten. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s