Volgende CL-tegenstander Club Brugge: Sterke punten FC Porto uitgelicht

Volgende CL-tegenstander Club Brugge: Sterke punten FC Porto uitgelicht

12 september - 15:30 Laatste update: 12 september - 15:30
11

FC Porto is de volgende tegenstander van Club Brugge in de Champions League. Huisanalist Andy Mulders nam de Portugese topclub onder de loep in een tweedelige analyse. Het eerste deel gaat over de sterke punten van FC Porto.

Verwachte opstelling

Er zijn twee sterkhouders afwezig. Topschutter Mehdi Taremi (de Iraanse aanvaller, die gemiddeld aan meer dan één doelpunt per twee wedstrijden zit) heeft tijdens de vorige wedstrijd tegen Atletico Madrid 2x geel gekregen en is daarom geschorst. Otavio (de rechterwinger en basisspeler tijdens de laatste interlands van Portugal) viel tijdens dezelfde wedstrijd uit met een blessure. Beide spelers zullen zeker gemist worden.

Sérgio Conceição speelt doorgaans in een 1-4-4-2 formatie. Een vrij agressieve aanpak waarbij hij van zijn team verwacht dat ze direct spelen, met snelle omschakelingen in een hoog temp. Sérgio Conceição maakt ook gebruik van de hoge en intense pers. Deze blijkt effectief te zijn in een 1-4-4-2, aangezien Porto verticaal compact kan blijven. Dit maakt het moeilijk voor de tegenstanders om door het midden te spelen.

De ‘pressing’ is goed geolied en vaak zullen de twee spitsen de pressing triggeren/starten. Dit doen ze door de verdedigers aan de bal onder druk te zetten (zeker als de tegenstander kiest voor de uitvoetballende opbouw van achteren uit).


Hier speelt de tegenstander de bal terug naar de centrale verdediger. Je kan zien dat de aanvallers direct druk vooruit gaan zetten. Dit is het signaal voor het hele team om met de pressing te starten.

Wanneer de tegenstander de bal naar de buitenkant speelt, proberen de wingers ook druk te zetten op de tegenstander in balbezit. Om te voorkomen dat er gaten ontstaan, zal de rest van het team naar voren gaan om ervoor te zorgen dat centraal alles dicht blijft. Hierdoor proberen ze de directe ballen eruit te halen. 

Aanvallende omschakeling

De 1-4-4-2-vorm lijkt dan meer op een 1-4-2-4 (of zelfs 1-4-1-3-2). Wat echter overblijft is een verdedigende middenvelder voor de twee centrale verdedigers die probeert de bal te veroveren en het team te beschermen tegen tegenaanvallen.

Sterke punten
- Ze spelen zeer compact. Het centrum is voor Porto heilig en daardoor laten ze de flanken ‘open’ in balverlies. Daarbij komt ook nog dat de verdedigende lijn vrij hoog staat.


Ploeg zeer compact, zeker centraal. Beide flanken zijn vrij.


Verdedigende lijn vrij hoog (blauwe lijn). Ruimte in de rug van de verdediging.

- Porto heeft veel creatieve spelers (zeker op de aanvallende posities). Daarbij komt ook nog dat beide spitsen een zeer goede fysiek moeten hebben. Ze starten bij het druk zetten op de tegenstander. De 2 centrale middenvelders moeten ook een groot loopvermogen hebben. Ze zijn zeer belangrijk voor dit team aangezien ze de controle moeten houden over het veld (zowel aanvallend als verdedigende omschakelingen moeten ze alert zijn en wordt van ze verwacht dat ze dit fysiek kunnen volhouden).

- In de aanval proberen ze vaak het overtal te creëren. Flankverdedigers schuiven mee. Ze maken het veld zeer groot om voldoende ruimte te creëren voor de creatieve aanvallende spelers.

- Flanken zijn creatief en zeer snel.

Conclusie
FC Porto zal andere koek worden dan Bayer Leverkusen voor Club Brugge. De Portugezen spelen ook in het eigen Drakenstadion waardoor het een extra zetje in de rug zal krijgen. Oude bekende Sérgio Conceição (ex-Standard) heeft een sterke ploeg gesmeed. Porto ging op de openingsspeeldag onderuit tegen Atlético Madrid (2-1) en zal tegen Blauw-Zwart op zoek gaan naar een broodnodige driepunter.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie