Vijf lessen uit speeldag acht: historische reeksen, nummer honderd en crowdy top

Vijf lessen uit speeldag acht: historische reeksen, nummer honderd en crowdy top

12-09-2022 10:30 Laatste update: 21:00

We schrijven midden september, maar de Jupiler Pro League ligt al voor bijna een kwart achter de rug. Na speeldag acht heeft de competitie weer wat meer van haar geheimen prijsgegeven. De volgende vijf punten zal VoetbalPrimeur.be zeker in het achterhoofd houden.

Standard leeft op
Het weekend startte met een Luikse zege op Stayen, goed voor de derde driepunter op rij voor Standard. Het lijkt een eeuwigheid geleden dat De Rouches zo’n puik rapport konden voorleggen. Naslagwerk leert ons dat de laatste keer dateert van het voorjaar van 2021; in voetbalkringen is dat toch een halve eeuwigheid. 0-1 op KV Kortrijk, 1-0 tegen KV Oostende en nu 1-2 op STVV: sprankelend zijn de overwinningen allerminst, maar Ronny Deila slaagt er wel in om resultaten te boeken. En aangezien Standard in de slotdagen van de mercato nog enkele veelbelovende zaakjes deed, moet het beste er misschien nog aankomen …

Anderlecht dooft uit
In Luik wakkert het vlammetje weer op, waar dat in Brussel steeds zwakker schijnt. Tegen een fluks KVC Westerlo, met debutant Nacer Chadli aan de aftrap, viel RSC Anderlecht vooral op door lusteloosheid, onnauwkeurigheid en onzekerheid. Eén op twaalf in de vaderlandse competitie, ook dat (troosteloze) cijfer schreeuwt om een blik in de geschiedenisboeken. Voor een gelijkaardige treurmars in de reguliere competitie moeten we al terug tot eind 2018. Toen moest de kelk nog iets leger met een bedroevende één op vijftien. Felice Mazzu staat voorlopig uit de wind, maar de verplaatsing naar Boekarest en het thuisduel met KV Kortrijk leveren toch best geen nieuwe nederlagen op.

De honderdste van Vanaken
Een triestiger kader viel nauwelijks te vinden, maar Hans Vanaken had zaterdagavond wel degelijk reden tot vieren. Op het zompige (en eigenlijk onaanvaardbare) weiland van RFC Seraing lukte de spelmaker van Club Brugge zijn honderdste doelpunt ooit in de JPL. Ruim negen jaar geleden kwam de Limburger met een knal binnen door Sporting Lokeren eigenhandig voorbij RSC Anderlecht te loodsen (2-3). Op z’n 30e heeft Vanaken nu een fraaie mijlpaal te pakken. Een pleister op de wonde die West Ham United geslagen heeft?

Het belang van de stilstaande fase
Het blijft een wapen van jewelste, kunnen scoren uit standaardfases. Afgelopen weekend stond bol van het bewijsmateriaal. Aan Den Dreef knutselden invallers Raphaël Holzhauser en Mario Gonzalez de 2-1 in elkaar vanop vrije schop, nota bene allebei met hun allereerste balcontact! Ally Samatta bracht KRC Genk in vervoering in de toegevoegde tijd met een gekruiste kopbal, terwijl Toby Alderweireld voor het eerst mocht juichen sinds zijn komst naar de Belgische velden. Tot slot teerde KAA Gent op twee stilliggende ballen om SV Zulte Waregem schade te berokkenen. De respectievelijke trainers zullen in hun nopjes zijn.

It’s crowdy at the top
Zoals vooraf aangekondigd: de spannendste strijd uit het Belgische voetbal in 2022-2023 zou wel eens die om de topschutterstitel kunnen zijn. Koplopers Ferran Jutglá (niet in actie) en Mike Trésor hebben het gezelschap gekregen van Hugo Cuypers en Vincent Janssen. Zij worden echter op de hielen gezeten door een dozijn spelers met vier treffers. Als de toppers als Antwerp, Club Brugge en Genk de weg naar doel zo bijzonder vlot blijven vinden, staat een titatenstrijd in de sterren geschreven. In ieder geval lijkt het nu al zeker dat Deniz Undav een waardige opvolger krijgt.