Mercato beroofde JPL van flinke dosis talent, kassa wel als nooit tevoren gespekt

Mercato beroofde JPL van flinke dosis talent, kassa wel als nooit tevoren gespekt

07-09-2022 15:45 Laatste update: 19:29
8

Met enkele dagen vertraging op de grote Europese kampioenschappen heeft de transfermarkt nu ook binnen de Jupiler Pro League haar deuren gesloten. Vanaf deze woensdag mogen de Belgische profclubs geen nieuwe namen meer strikken, althans tot in januari. Tijd voor een grondige analyse van de transferactiviteit van de voorbije maanden, vindt VoetbalPrimeur.be. In deze eerste aflevering richten we ons op het uitgaande verkeer.

176.172.000 euro*. Zoveel geld hebben de clubs uit de JPL tijdens de net afgesloten mercato opgestreken. Een waanzinnig bedrag dat slechts één keer eerder overtroffen werd: in de zomer van 2019 stroomde er een slordige 230 miljoen euro binnen. Belangrijke kanttekening daarbij is evenwel dat we destijds in het laatste jaar pre-corona zaten … De uitbraak van dat vermaledijde virus zorgde voor een stevige terugval in de internationale mallemolen der transfers, maar inmiddels lijkt alles terug bij het oude te zijn. En dus kan de JPL weer riant boeren, met dank aan haar etiket van ‘doorstromingscompetitie’.

Niettemin is enige nuance broodnodig bij die totaalsom. Het overgrote gedeelte van die 176 miljoen is namelijk op de bankrekening verschenen van slechts een handvol clubs. Het hoeft niet te verbazen dat landskampioen en vaandeldrager Club Brugge de hoofdmoot geïnd heeft. Zowat één derde van alle Belgische transferinkomsten (56,1 miljoen om precies te zijn) werd geparkeerd op Jan Breydel. Die rijkelijke euro’s moeten ervoor zorgen dat Club haar leidinggevende positie ook in de nabije toekomst behoudt of, wie weet, nog versterkt.

Vanuit de Brugse schaduw slaagde ook KRC Genk er naar goede gewoonte weer in om in donkergroene cijfers te geraken. Ondanks een mindere jaargang verkocht Dimitri de Condé voor ruim 41 miljoen aan talenten. Op financieel vlak zijn de Limburgers al jaren een lichtend voorbeeld in ons voetbal. Voor het eerst sinds (te) lange tijd rondde zelfs RSC Anderlecht nog eens een lucratieve transfer af. Vooral de 13 miljoen die Manchester City gedokt heeft voor Sergio Gomez, bleken zéér welgekomen. Dat draagt wel bij tot volgende, tot nadenken stemmende vaststelling: meer dan twee derde van alle inkomsten uit de JPL is terechtgekomen bij drie clubs.

Een traantje laten …
Maar goed, VP.be is geen boekhoudkundige website, maar wel degelijk een voetbalmedium. Die vele centen zijn allemaal goed en wel, maar in de eerste plaats valt het afscheid van enkele voetbaltechnische pareltjes te betreuren, met op kop uiteraard Charles De Ketelaere. Het Brugse jeugdproduct leverde een recordbedrag op en viel in zijn wittebroodsweken niet door de mand bij AC Milan; toch zou zelfs de neutrale fan hem graag nog wat langer aan het werk gezien hebben op de Belgische velden. Het volk warmt zich aan de gedachte dat zijn Italiaanse overstap hem een grotere bagage zal geven met het oog op een hoofdrol op het WK in Qatar.

Jammer genoeg is CDK lang niet het enige raspaardje dat onze competitie de rug heeft toegekeerd. De eerder genoemde Gomez was een streling voor het oog op de linkerflank van Anderlecht, dat amper een jaartje van hem kon genieten. Uit Genk vertrok zelfs een indrukwekkende viertand met Cyriel Dessers, Junya Ito, Jhon Lucumi en Kristian Thorstvedt. De power van Emmanuel Agbadou, de flitsen van Manuel Benson, de steekpasjes van Xavier Mercier, de onvoorspelbaarheid van Maryan Shved ... Een in memoriam is misschien net dat tikkeltje overdreven, maar toch. Waar trouwens niet naast te kijken viel: ook Vincent Kompany deed zijn (stevige) duit in het exodus-zakje.

… Maar zeker niet wanhopen
Een trend uit de laatste jaren die duidelijk doorgetrokken werd, is dat onderlinge transfers binnen de JPL zowat uitgestorven zijn. Tussen topclubs was dat al langer het geval, maar zelfs uitblinkers bij pakweg KAS Eupen of KV Mechelen trekken tegenwoordig vaak rechtstreeks naar het buitenland, zonder tussenstop bij de Belgische elite. Casper Nielsen en Hugo Cuypers mogen zich de uitzondering op die regel noemen. De Deense revelatie werd het hof gemaakt van binnen én buiten de landsgrenzen, maar nam enkel genoegen met een overgang naar Club Brugge, waar Union slechts schoorvoetend toe instemde. Cuypers op zijn beurt beloonde zijn uitstekende jaar in Mechelen met een verhuis naar Gent.

Als slotakkoord haalt ons orkest graag nog een positief melodietje boven. Ja, de JPL heeft een stoet aan trekpleisters uitgeleide gedaan, maar dat betekent hoegenaamd niet dat de stekker uit je televisie moet. Integendeel, een heleboel verwachte vertrekkers blijken begin september gewoon nog op onze velden rond te lopen. In het geval van onder meer Michael Frey, Noa Lang, Paul Onuachu en Tarik Tissoudali (helaas langdurig gekwetst) had niemand daar voor aanvang van de zomer een cent voor gegeven. En dan is er natuurlijk nog die karrenvracht aan vers bloed dat onze competitie is komen versterken … Daarover meer in deel twee van deze special!

* Alle bedragen zijn gebaseerd op de gegevens van Transfermarkt.