'Sprookje bij Nederlandse Sittard verandert in een nachtmerrie: Woedende Yilmaz'

'Sprookje bij Nederlandse Sittard verandert in een nachtmerrie: Woedende Yilmaz'

30-08-2022 11:16
11

Het sprookje in Sittard lijkt veranderd in een nachtmerrie. Voetbal International schetst dat alles anders is geworden, sinds Burak Yilmaz zijn intrede heeft gedaan bij Fortuna Sittard.

Sjors Ultee werd na de wedstrijd tegen SC Cambuur (1-4) op straat gezet door de Turkse eigenaren. Diverse media meldden dat Yilmaz sindsdien de touwtjes in handen heeft. Zo zou hij de oefenstof bepalen, 'ongegeneerd' stafleden tot de orde roepen en een premie van duizend euro per speler uitloven bij een overwinning op sc Heerenveen. In Friesland, bij een 2-0 ruststand, ging het mis, schetst VI. 'Teamgenoten hoorden hoe Yilmaz de staf uitkafferde. Er deugde niets van het spel, van de coaching. Spelers wisten niet wat te hoorden.'

Fortuna verloor uiteindelijk met 2-1 en na afloop kwam het incident in de kleedkamer ter sprake. Spitsentrainer Frank Demouge noemde het 'schandalig'. Yilmaz hoorde dit naar verluidt niet, maar de Turkse tolk, die onlangs is aangesteld, wél. 'Een aantal spelers vreesde met een spion te zijn opgezadeld. Zij zagen hun vermoeden bevestigd toen de woorden van Demouge zaterdagavond via een omweg Yilmaz ter ore bleken gekomen.' Volgens getuigen kwam het voor het Abe Lenstra Stadion tot een woede-uitbarsting van Yilmaz in de richting van Demouge. 'Het was te schandalig voor woorden', aldus een niet nader genoemde Fortuna-speler.

Ontslag Ultee
VI maakt ook meer duidelijk over het ontslag van Ultee. De oefenmeester kwam er per toeval achter dat hij op straat was gezet, nadat hij op Instagram zag dat alle trainingen van Fortuna in de week richting het duel met Heerenveen besloten zouden zijn. Hier wist hij naar verluidt niets vanaf, waarna hij een dag later zijn verwachte ontslagbrief kreeg. Technisch manager Sjoerd Ars benadrukte dat de keuze niet gebaseerd was op de eerste drie Eredivisie-duels. Toch lijkt dit anders te liggen: Ultee zou zijn ontslagen, omdat hij weigerde de opstelling aan te passen aan de wensen van de eigenaren.

Ultee deed geen beroep op de Turkse middenvelder Dogan Erdogan. Dit was tegen het zere been van Isitan Gün en diens rechterhand Ogan Tarhan. Daarnaast bleef Ultee vasthouden aan Yannick van Osch onder de lat, terwijl Fortuna Ivor Pandur had gekocht. 'Ultee toonde zich loyaal aan Van Osch, met alle gevolgen van dien.'