UEFA blijft Brugse melkkoe voeden: Champions League levert ruim 20 miljoen op

UEFA blijft Brugse melkkoe voeden: Champions League levert ruim 20 miljoen op

25-08-2022 08:30 Laatste update: 21:00
46

Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd verdwijnt Club Brugge straks in de trommel van de Champions League. Dat is tegelijkertijd een bewijs én verklaring voor de voorsprong die de Belgische landskampioen de laatste tijd uitgebouwd heeft op haar binnenlandse concurrentie. Ook nu weer zullen de vetpotten van het kampioenenbal de Brugse oorlogskas aardig spekken. VoetbalPrimeur.be neemt een kijkje in de boekhouding van de UEFA.

Het is een publiek geheim dat de Champions League niet alleen om sportieve redenen het hoogst gegeerde goed in voetballand is. De voorbije decennia zijn de opbrengsten van de grootste clubcompetitie ter wereld dermate ontploft, dat alleen al deelname aan de groepsronde synoniem staat voor een goudmijn betreden. Geen wonder dat Union Saint-Gilloise extra hard baalde nadat het haar comfortabele uitgangspositie tegen Glasgow Rangers te grabbel gooide. Club Brugge zal het worst wezen: als landskampioen is het (voorlopig toch) nog eens rechtstreeks geplaatst.

En dat komt neer op: zwaar cashen! Zelfs wanneer Blauw-Zwart straks elke midweek met de billen bloot gaat (wat we uiteraard niet toewensen), zal de Brugse bankrekening daar geen traan om laten. Die is op dit moment immers al verzekerd van ruim twintig miljoen euro. Reken daar nog de recordsom bij die AC Milan voor Charles De Ketelaere ophoestte en dan dringt het besef door dat Club ook de komende jaren financieel sterker zal staan dan de Belgische tegenstand. Maar hoe is dat CL-geld nu eigenlijk opgebouwd?

Startpremie
Zoals al eerder aangehaald hanteert de UEFA graag de Olympische gedachte: deelname lijkt belangrijker dan winnen, zeker voor clubs uit kleinere landen. De organisatie van de Champions League strooit namelijk met bijzonder lucratieve startbedragen. Elke van de 32 clubs die straks aantreedt in de groepsfase van het toernooi, mag zich hoe dan ook al verlekkeren op een vaste som van 15,64 miljoen euro. Om even te schetsen hoe waanzinnig hoog dat bedrag ligt: bij de Europa League gaat het om 3,63 miljoen, in de Conference League krijgen deelnemers 2,94 miljoen overgeschreven.  

Coëfficiëntendeel
Een tweede tak van het uitbetalingsplan houdt rekening met de Europese prestaties van deelnemers. Simpel gesteld: hoe beter de club in kwestie in het recente verleden gepresteerd heeft op het Europese toneel, hoe hoger de premie ligt. Om die afweging te maken, baseert de UEFA zich op een tienjarenlijst van de coëfficiënt van elke club. In totaal hebben Aleksander Ceferin en co voor dit ‘coëfficiëntendeel’ liefst 600 miljoen euro uitgetrokken.

Hoe gaat dat nu concreet in zijn werk? Dat hele bedrag van 600 miljoen wordt opgedeeld in ‘coefficient shares’, elk ter waarde van 1,137 miljoen. Vervolgens is het principe simpel: op basis van de tienjarige coëfficiëntenranking worden de 32 deelnemers opgelijst van laag naar hoog. De 32e, dit seizoen  is dat Maccabi Haifa, ontvangt dan één ‘share’, wat dus neerkomt op 1,137 miljoen. De 31e krijgt twee ‘shares’, de 30e drie, enzoverder. Aangezien Club Brugge naast Maccabi ook Olympique Marseille, Glasgow Rangers en Viktoria Plzen nog achter zich houdt, ontvangt het vijf ‘shares’, goed voor 5,685 miljoen euro. Ter vergelijking: nummer één Real Madrid strijkt zo nog eens 36,38 miljoen op.

Sportieve prestaties
Deelnemen is belangrijker dan winnen, dat hadden we al aangehaald, maar uiteraard verdienen knappe prestaties ook een beloning. En dus reikt de UEFA ook premies uit voor overwinningen en gelijke spelen. Bij elke driepunter die Club Brugge zou scoren tijdens de komende jaargang, tikt de boekhouder 2,8 miljoen euro bij in zijn of haar groene kolom. Voor een gelijkspel ligt dat bedrag op 930.000 euro. Als Blauw-Zwart bijvoorbeeld opnieuw vier punten zou verzamelen zoals in haar vorige campagne, verwelkomt de kassa een bijkomende 3,730 miljoen euro.

Overwinteren in de Champions League, dat is Club Brugge sinds de hervorming van het toernooi nog nooit gelukt. Aangezien dromen niet belet kan worden, blikken we ook al even verder naar het prijzengeld na Nieuwjaar. Daar valt immers per ronde nog een erg sappig appeltje voor de dorst te verdienen. Plaatsing voor de achtste finales? 9,6 miljoen euro. Een ronde verder komt daar 10,6 miljoen bij. Een halve finalist strijkt 12,5 miljoen op, de twee finalisten schrijven 15,5 miljoen bij. Wie uiteindelijk de Beker met de Grote Oren in de lucht hijst, maakt zijn club tot slot blij met een bonus van 4,5 miljoen.

Market pool
Last but not least: het tv-geld. In de zogenaamde ‘marktpoel’ heeft de UEFA nog een laatste, vorstelijke hoeveelheid lekkers voorzien: liefst 300 miljoen in totaal. Hoe dat geld precies verdeeld wordt, is iets minder duidelijk, aangezien het afhangt van de waarde die elk land vertegenwoordigt op mediavlak. Wat wél vaststaat, is dat Club Brugge zich stiekem in de handen mag wrijven met de uitschakeling van Union. Daardoor krijgt de West-Vlamingen namelijk de volle Belgische pot, waar het anders 45 procent had moeten afstaan aan de revelatie van vorig seizoen. Normaal gezien komt het ‘market pool’-gedeelte voor Club neer op een slordige vijf miljoen euro.

De Champions-League-opbrengsten van Club Brugge:
Startpremie: 15,64 miljoen euro
Coëfficiëntendeel: 5,685 miljoen euro
Market pool: +/- 5 miljoen euro

TOTAAL: 21,325 miljoen euro + market pool