Blik op Young Boys: Anderlecht strijdt tegen goeie mix, kunstgras én oud-dossier

Blik op Young Boys: Anderlecht strijdt tegen goeie mix, kunstgras én oud-dossier

14-08-2022 10:00 Laatste update: 18-08-2022 09:00
5

Club Brugge, KAA Gent en Union Saint-Gilloise zijn elk op hun manier al verzekerd van een Europese groepsfase, maar voor RSC Anderlecht en Royal Antwerp FC geldt dat niet. Beide clubs moeten zich nog doorheen één voorronde spartelen in de Conference League. Voor het eerst wacht hen in dat kwalificatietoernooi een tegenstander met enige naam en faam. In het geval van Anderlecht gaat het om BSC Young Boys Bern. VoetbalPrimeur.be legt de Zwitsers onder de loep.

Identikit
Young Boys Bern
Opgericht in 1898
Stadion: Wankdorf (31.783 plaatsen)
Erelijst: 15x landskampioen, 7x Zwitserse beker
Weetje: De jonge jongens uit Bern spelen hun wedstrijden op kunstgras. Altijd verraderlijk voor een bezoekend elftal ... Anderlecht heeft wel één voordeel: deze zondag werkt het een uitwedstrijd af op het veld van Sint-Truiden, dat zoals bekend óók over synthetisch gras beschikt. Een goede test, met andere woorden.

Resultaten
Net als vele clubs die de laatste fases van de Europese voorrondes behaald hebben, is ook Young Boys dit seizoen uitstekend uit de startblokken geschoten. In de Conference League overleefde het al twee voorrondes, weliswaar tegen bescheiden tegenstanders als Liepaja (Letland) en KuPs (Finland). Tot vier keer toe wonnen de Zwitsers hun Europese afspraak. Tussendoor boekte het ook in de eigen Super League deugddoende resultaten. Na een zes op zes volgden twee gelijke spelen, maar met gerespecteerde opponenten als Grasshoppers en FC Basel vielen die zeker te kaderen. Kortom: alle wind zit in de Bernse zeilen!

Bekende namen
In tegenstelling tot het vedetterijke Istanbul Basaksehir, dat Antwerp in de ogen zal kijken, is het bij Young Boys met een vergrootglas speuren naar namen die een Belgisch of internationaal belletje doen rinkelen. Fabian Lustenberger straalt misschien de meeste grandeur uit. Jarenlang verdiende de nu 34-jarige rechtsachter zijn strepen (en brood) in de Bundesliga, al leverde hem dat gek genoeg slechts drie selecties voor het nationale elftal van Zwitserland op.

Bij het Anderlecht-bestuur zou één andere naam evenwel wat frustratie kunnen doen opborrelen: die van Elia Meschack. De Congolees streek in de zomer van 2019 neer op Neerpede, samen met ene Arsène Zola. Beide heren hadden de jaren voordien het mooie weer gemaakt bij TP Mazembe en kregen hun kans om te testen bij paars-wit. Zola werd al snel weggestuurd, maar Meschack, daar zag de Anderlecht-staf wel iets in. De onderhandelingen met Mazembe liepen vlot en een contract werd al opgesteld, tot plots bleek dat de spits in Bern zat, waar hij doodleuk een overeenkomst afsloot. Inmiddels zit Meschack er aan twintig doelpunten over drie jaar tijd.

Sterktes
Onbekend maakt onbemind, zo luidt het spreekwoord, dus laat je zeker niet misleiden door het gebrek aan ronkende namen in de selectie. Wat op papier opvalt, is dat trainer Raphael Wicky over een uitgekiende mix van tieners, prille twintigers en meer rijpe twintigers beschikt. Slechts één speler heeft de kaap van de dertig al gerond: de eerder genoemde Lustenberger. Ter vergelijking: bij Anderlecht lopen met Adrien Trebel en Lior Refaelov twee dertigers rond, maar het merendeel van de Brusselaars is jonger dan 23.

Daarnaast valt ook de rol van die Wicky niet te onderschatten. De pas 45-jarige trainer was twaalf jaar lang een vaste schakel bij de nationale ploeg van Zwitserland en beschikt dus over een zekere status in het Alpenland. Na vier opeenvolgende titels zakte Young Boys vorig seizoen terug tot stek drie, waarna Wicky deze zomer de touwtjes in handen kreeg. In zijn wittebroodsweken heeft hij al meteen overtuigd met zijn spelconcept én resultaten. Het geloof en vertrouwen is dan ook erg groot in Bern dat ook Anderlecht voor de bijl kan.

Zwaktes
Op het eerste zicht lijken Anderlecht en Young Boys erg aan elkaar gewaagd. Tactisch zit het goed in elkaar onder Wicky, maar de vraag rest of zijn ploeg individueel over voldoende kwaliteit beschikt om echt lang mee te spelen op het Europese toneel. De voorbije jaren zijn de grote competities immers met de regelmaat van de klok talentvolle spelers komen wegplukken uit Bern. Vind je het gek, na vier titeljaren op rij? 

Djibril Sow, Kevin Mbabu, Jordan Lotomba, Christopher Martins Pereira ... Stuk voor stuk goudklompjes die andere oorden opzochten de voorbije jaren. Deze zomer was het de beurt aan Michel Aebischer, draaischijf op het middenveld die voor Bologna heeft gekozen. Zo heeft Young Boys de laatste tijd wel een halve goudmijn aan transferinkomsten opgehaald. Die verdwijnt echter onherroepelijk op de bankrekening, want deze mercato trok het slechts bescheiden bedragen uit voor linksmidden Filip Ugrinic (2,5 miljoen euro) en spits Cedric Itten (1,8 miljoen). Om maar te zeggen: er is minder individuele klasse aanwezig in het Wankdorf Stadion dan pakweg drie jaar geleden. Daar moet Anderlecht zich aan kunnen optrekken!