Blik op Basaksehir: Antwerp tegen verraderlijke en ervaren Turken in winning mood

Blik op Basaksehir: Antwerp tegen verraderlijke en ervaren Turken in winning mood

13-08-2022 10:30 Laatste update: 18-08-2022 10:00
15

Club Brugge, KAA Gent en Union Saint-Gilloise zijn elk op hun manier al verzekerd van een Europese groepsfase, maar voor RSC Anderlecht en Royal Antwerp FC geldt dat niet. Beide clubs moeten zich nog doorheen één voorronde spartelen in de Conference League. Voor het eerst wacht hen in dat kwalificatietoernooi een tegenstander met enige naam en faam. In het geval van Antwerp gaat het om Istanbul Basaksehir. VoetbalPrimeur.be legt de Turken onder de loep.

Identikit
Istanbul Basaksehir
Opgericht in 1990 (pas vanaf 2014 onder de huidige naam)
Stadion: Fatih Terim Stadium
Erelijst: één Turkse titel (2020)
Weetje: Basaksehir behoort dan wel niet tot de klassieke Grote Drie uit Istanboel, de ploeg is rechtstreeks verbonden aan president Erdogan en beschikt zo op haar geheel eigen wijze over de nodige macht.

Resultaten
Basaksehir eindigde afgelopen seizoen als vierde in de Süper Lig, op zestien punten van landskampioen Trabzonspor. Daarmee hield het wel onder meer Besiktas en Galatasaray achter zich. Recent heeft de club overigens enkel positieve resultaten geboekt. Sinds april werd immers geen enkele wedstrijd meer verloren. In de Conference League overleefde het al twee voorrondes en ook bij de herstart van de Turkse competitie pakte Basaksehir overtuigend de drie punten: 4-0 tegen Kasimpasa.

Bekende namen
Naar Turkse gewoonte lopen er ook bij Basaksehir enkele ronkende namen uit het (internationale) voetbal rond. Grootste blikvanger is zonder enige twijfel Mesut Özil. Na jarenlang uitgeblonken te hebben bij de Duitse nationale ploeg en Arsenal FC vertoeft de spelverdeler nu in de herfst van zijn carrière in Turkije. Onder de dwarsligger draagt met de 34-jarige Volkan Babacan dan weer een 41-voudig international de handschoenen. En in de dug-out zit niet meer dan een ware legende uit het Turkse voetbal: Emre Belozoglu.

Leuk aan de confrontatie met Antwerp is dat Basaksehir ook over een heleboel jongens met een Belgische link beschikt. Ahmed Touba staat er pas sinds deze zomer op de loonlijst en heeft een verleden bij Club Brugge, terwijl Stefano Okaka en vooral Lucas Biglia illustere namen zijn uit de geschiedenis van RSC Anderlecht. En dan is er natuurlijk nog voormalig Rode Duivel Nacer Chadli. De flankaanvaller is bezig aan zijn derde seizoen in de Turkse hoofdstad, waar hij verder schippert tussen basis en blessureleed.

Sterktes 
De namen spreken voor zich: kwalitatief beschikt Basaksehir over een kern die Antwerp pijn zou kunnen doen. Veelvoudige internationals, WK-gangers, jongens die prijzen hebben gewonnen in grote competities ... Verraderlijk, met andere woorden. Ervaring is er voldoende aanwezig, al hoeft The Great Old met onder meer Toby Alderweireld en Radja Nainggolan ook niet te klagen. Bovendien zit Basaksehir in de winning mood, met nu al sinds eind maart geen nederlaag meer op de teller. Als Antwerp wil doorstoten naar de groepsfase, zal die er toch moeten komen ...

Zwaktes
Ook hier spreken de namen voor zich: meestal gaat het om gewezen vedetten die ontegensprekelijk op hun retour zijn. Bij Babacan (34), Biglia (36), Chadli (33) en Özil (33) beginnen de jaren te wegen. Niet toevallig moeten zij regelmatig verstek geven voor wedstrijden. Mogelijk kunnen zij zich nog eens opladen voor het Europese verhaal, maar als Antwerp het hoge tempo hanteert dat het onder meer thuis tegen OH Leuven liet bewonderen, moet Basaksehir te versmachten vallen.