Eindelijk nog eens cashen op aankoop: Gomez krikt Anderlechts transferbeleid op

Eindelijk nog eens cashen op aankoop: Gomez krikt Anderlechts transferbeleid op

12-08-2022 09:30 Laatste update: 20:18
8

RSC Anderlecht staat op het punt om afscheid te nemen van Sergio Gomez. Voor de supporters zal dat ongetwijfeld even balen zijn, aangezien ze pas één seizoen hebben kunnen genieten van hun stijlvolle linkerflank, maar de Brusselse boekhouding vaart er bijzonder wel bij. Zo zet Anderlecht een eerste streep onder enkele donkere (financiële) jaren, want aangekochte spelers met veel winst verkopen, dat lijkt al eeuwen geleden, merkt VoetbalPrimeur.be op.

De onderhandelingen tussen Anderlecht en Manchester City zouden min of meer afgerond zijn. Als Gomez slaagt voor zijn medische proeven, ligt er voor hem een contract voor vier seizoenen te wachten bij de Engelse grootmacht. Over de exacte transfersom werd de laatste dagen en weken al veel gespeculeerd. Een consensus kwam nog niet uit de bus, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het om een vast bedrag van 13 tot 15 miljoen euro, plus eventueel nog enkele miljoenen aan bonus.

Hoe dan ook zou Anderlecht een uitstekende zaak doen als het Gomez kan verkopen voor een bedrag van die grootorde. Een jaar geleden haalde paars-wit de linksachter annex linksmidden zelf nog maar in huis voor ... anderhalf miljoen euro. Daar stelde Borussia Dortmund, zijn vorige werkgever, zich tevreden mee. Onder de vleugels van Vincent Kompany groeide Gomez vervolgens razendsnel uit tot één van de sensaties uit de Jupiler Pro League. Zijn vele assists leidden ertoe dat zelfs de allergrootsten der aarde hem op hun lijstje zetten.

Bankrekening spekken dankzij ... Neerpede
Zelf 1,5 miljoen euro ophoesten om er een jaar later minstens 13 miljoen aan te verdienen, dan kan je best spreken over een geweldige investering. Een opsteker voor jewelste voor de (geteisterde) boekhouding van Anderlecht, maar ook voor de transfer- en scoutingscel. De voorbije jaren slaagde paars-wit er immers zelden tot nooit in om een aangekochte speler voor een veelvoud door te verkopen.

Anderlecht sleepte weliswaar geregeld fikse transferbedragen binnen, maar telkens opnieuw werden die betaald voor eigen jeugdspelers. Denk de laatste jaren bijvoorbeeld aan Youri Tielemans (25 miljoen euro)*, Leander Dendoncker (13,8 miljoen), Sebastiaan Bornauw (8,25 miljoen), Albert Sambi Lokonga (17,5 miljoen) of recordvogel Jérémy Doku (26 miljoen). Erg sappige appeltjes voor de dorst, maar enkel pluimen op de hoed van de jeugdwerking, niet van het eigen transferbeleid.

Opvolger voor Mitrovic
Voor iet of wat winstgevende investeringen moeten we al terug naar het seizoen 2018-2019. Toen ontving Anderlecht van Udinese bijvoorbeeld 7 miljoen euro voor Lukasz Teodorczyk, terwijl het er zelf 'slechts' 4,5 miljoen had betaald aan Dynamo Kiev. Ook Uros Spajic, die voor een beperkte som werd overgenomen van Toulouse, bracht destijds 6 miljoen op dankzij het Russische Krasnodar.

De laatste keer dat Anderlecht het drievoud of meer mocht bijschrijven voor een aankoop, dateert alweer van 2017. Nadat de Brusselaars zelf 1,6 miljoen richting KV Mechelen overgemaakt hadden voor Sofiane Hanni, plukte Spartak Moskou de spelverdeler weg voor 8 miljoen. Inzet maal vijf, met andere woorden, maar geen bedrag in de categorie-Gomez. Daarvoor moeten we terug naar Aleksandar Mitrovic, de laatste paars-witte melkkoe die niet vanuit Neerpede doorstroomde. In 2013 nog voor 5 miljoen weggelokt bij Partizan Belgrado, twee jaar later voor liefst 18,5 miljoen verpatst aan Newcastle United. Eindelijk heeft Mitrogol zijn opvolger gevonden! 

*Alle sommen zijn gebaseerd op de gegevens van Transfermarkt.