Econoom: “Dat heeft Club Brugge jarenlang zoveel voorsprong gegeven”

Econoom: “Dat heeft Club Brugge jarenlang zoveel voorsprong gegeven”

9 augustus - 10:35 Laatste update: 10:23
50

Vorige speeldag speelde Club Brugge teleurstellend gelijk tegen Zulte Waregem SV. Toch haalde Club Brugge nu al successen binnen. Niet meteen op sportief vlak, maar wel financieel.  

Sporza neemt een kijkje in de boekhouding van de landskampioen. De nieuwsdienst vraagt zich af hoe Club Brugge er al jaar na jaar in slaagt om steeds opnieuw het grote lot te winnen. De transfer van De Ketelaere was geen zorgde hier niet enkel voor, ook Stanley Nsoki en Lois Openda zorgden voor een flinke stroom van geld. Sporza gaat in gesprek met Nico Tanghe, een economie- en sportjournalist bij De Standaard.  "Club Brugge is heel sterk bezig op zakenvlak", klinkt het bij Tanghe. Hij gelooft dat de financiële kloof momenteel groot is. 

Ook voor Corona had Club Brugge al een grote voorsprong op de andere ploegen in de Jupiler Pro League. "Voor corona had Club een omzet van 125 miljoen euro, dichtste achtervolger Anderlecht 75 miljoen. Corona heeft daar wel een beetje aan geknaagd. Had Club eerder nog 25 miljoen euro winst, dan was dat het voorbije coronaseizoen 1,9 miljoen."  Volgens Tanghe is het grote verschil de stabiliteit van het financiële beleid en het verstand om transfers te doen.

"Dat is de grote fout die RSC Anderlecht heeft gemaakt. Op een bepaald moment werden de transfers bij paars-wit niet meer gedaan in het belang van de club, maar in het belang van de makelaars en de sportief manager", vertelt Tanghe in Sporza. Ook de spelers die Club Brugge aantrekt zijn weloverwogen. Denk maar aan Vormer, Vanaken en Mignolet. Volgens Tanghe vormen zij de as van de Brugse ploeg. "Ze weten zelf dat ze liever een ster zijn in België, dan tegen de degradatie te moeten spelen in de Premier League of Serie A."

"Dat heeft Club jarenlang zoveel voorsprong gegeven. Terwijl blauw-zwart elk jaar maar op twee of drie posities wijzigingen moet doorvoeren, begint Anderlecht telkens met een volledig andere ploeg en vaak ook met een andere tactiek."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie