Vervanger voor Amuzu en/of Gomez gezocht: jeugd, Lapoussin of buitenlandse piste

Vervanger voor Amuzu en/of Gomez gezocht: jeugd, Lapoussin of buitenlandse piste

08-08-2022 14:30 Laatste update: 20:00
18

Francis Amuzu trof zondag nog twee keer raak voor RSC Anderlecht tegen RFC Seraing (3-1). Mogelijk werd het zijn laatste wapenfeit in dienst van de Brusselaars, want OGC Nice trekt hardnekkig aan de mouw. Ook Sergio Gomez, zondag invaller, heeft zichzelf nadrukkelijk in de etalage gezet. Als één van hen beiden, of in het slechtste geval allebei, vertrekt/vertrekken, dringt vervanging zich op. VoetbalPrimeur.be schuimt de binnen- en buitenlandse markt af.

Terwijl Nice naar verluidt bereid is om zo’n acht miljoen euro op tafel te leggen voor Amuzu, ligt Manchester City in onderhandeling met Anderlecht om Gomez aan boord te houden. Voor die laatste liggen de kaarten wat moeilijker, want paars-wit heeft hoop op een vette transfersom van minstens vijftien miljoen. Voorlopig heeft City nog geen trek getoond om aan dubbele cijfers te denken. Hoe dan ook kan de scouting in Brussel zich best al wapenen voor (een) mogelijke vertrekker(s) op de linkerflank. Onze redactie helpt alvast een handje met vijf eventuele pistes om te bewandelen.

Eigen jeugd doorschuiven
Het gras is niet altijd groener aan de overkant. Als de alombekende leuze ‘In youth we trust’ nog steeds actueel is, kijkt Anderlecht in principe eerst in eigen rangen naar mogelijke vervangers op de linkerflank. De amper zeventienjarige Noah Sadiki toonde zich al bijzonder polyvalent, maar is geen echte linkermiddenvelder én bovendien rechtsvoetig. Hij lijkt dan ook eerder een plan-B. Datzelfde geldt voor iemand als Kristian Arnstadt, die beter rendeert in een centrale rol. Julien Duranville dan maar? Dat nieuwste goudhaantje is het wel gewend om vanop de zijkant te opereren, maar of hij ook over voldoende body beschikt om in de 3-5-2 van Felice Mazzu de volledige lijn op en neer te draven, is twijfelachtig. Daarbovenop is Duranville nog een jaartje jonger dan Sadiki.

Binnen de Jupiler Pro League
Bij de concurrentie in eigen land loopt uiteraard ook heel wat lekkers rond. De meest geschikte kandidaat komt misschien wel (niet toevallig) uit de oude stal van Mazzu. Bij Union ontpopte Loïc Lapoussin zich tot één van de vele revelaties. De 26-jarige Fransman uit Madagaskar voetbalde voorheen nooit op het hoogste niveau, maar daar valt helemaal niets van te merken. Kracht, voldoende snelheid, techniek en overzicht: in het typische systeem van Mazzu zou Lapoussin de gedroomde schakel zijn, in de eerste plaats uiteraard omdat hij het al als zijn broekzak kent. De vraagt rijst evenwel of een transfer van de ene Brusselse club naar de andere wel realistisch is. Zeker sinds de gevoelige overstap van Mazzu zelf zijn de relaties tussen beide clubs flink bekoeld.

Andere binnenlandse opties dan maar? Bij de topclubs gaan winkelen lijkt uit den boze voor Anderlecht, dus verschuift het vizier zich best richting de betere middenmoters. Wie nagenoeg perfect past binnen de jobomschrijving, is Joris Kayembe. De 28-jarige Brusselaar kan zowel defensief als offensief prima zijn mannetje staan en heeft inmiddels de nodige ervaring opgebouwd in de JPL. Bovendien is hij na tweeënhalf jaar bij Sporting Charleroi misschien wel toe aan een nieuwe uitdaging. Andere in het oog springende kandidaten zijn Faïz Selemani of Nikola Storm, al spelen zij bij hun huidige club eerder als echte linksbuiten. Vooral bij die eerste is het nog maar de vraag of hij over de tactische discipline beschikt waar Mazzu zo naar snakt.  

… Of erbuiten?
Als Peter Verbeke niet overtuigd geraakt van de mogelijkheden in eigen land, ligt de wijde wereld nog steeds open. In dat geval neemt het aantal potentiële oplossingen tot in het oneindige toe. Uit de geruchten van de voorbije dagen en weken blijkt Anderlecht al een ballonnetje opgelaten te hebben. Zo is de 25-jarige DeJuan Jones op de radar verschenen. De linksachter doet het uitstekend bij New England Revolution, uit de Amerikaanse Major League Soccer. Anderlecht heeft bovendien prettige herinneringen aan versterkingen uit die contreien. Denk onder meer aan Sacha Kljestan, Andy Najar of recent nog Michael Murillo. Mogelijk kan hij Amuzu en/of Gomez doen vergeten in het Lotto Park.

Een andere naam die rondzingt, is die van Omar Campos van Santos Laguna, die over gelijkaardige capaciteiten beschikt. De Mexicaan is pas twintig jaar jong, maar heeft wel al ruim 50 wedstrijden op de teller staan bij een topclub uit zijn thuisland. Naar verluidt gaat de voorkeur van Campos zelf evenwel uit naar een overstap richting Nederland, waar Feyenoord hem probeert op te vrijen. Anderlecht hoeft het trouwens niet per se buiten Europa te zoeken. Zo zijn Irakli Azarovi (Rode Ster Belgrado), Erik Kahl of Blas Riveros (allebei Brondby), Erick Otieno (AIK Solna) of Kamil Pestka (Cracovia) mogelijkheden dichter bij huis. Keuze genoeg dus! Aan Verbeke en co om de juiste eruit te pikken, al ligt de focus eerst en vooral uiteraard op de onderhandelingen rond Amuzu en Gomez.