Vijf lessen uit speeldag 3: Lonely at the top, Brugse lijn en afscheidnemers

Vijf lessen uit speeldag 3: Lonely at the top, Brugse lijn en afscheidnemers

8 augustus - 12:00 Laatste update: 8 augustus - 12:00
2

Het einde van de zomervakantie gloort nog niet eens aan de horizon, maar de Jupiler Pro League dendert al voort aan een razend tempo. Inmiddels behoort ook de derde speeldag alweer tot het verleden. VoetbalPrimeur.be pikt haar wekelijkse draad op en selecteert vijf lessen om te onthouden uit het voorbije weekend.

It's lonely at the top
Als laatste partij van speeldag drie had de programmamaker (onbewust) nog een fraaie affiche in petto. Op een sfeervolle Bosuil bekampten met Royal Antwerp FC en Oud-Heverlee Leuven de twee nog foutloze koplopers elkaar. Het werd een wedstrijd die aan die status beantwoordde, want beide elftallen toonden hun beste gelaat. Uiteindelijk nam de kwaliteit bij The Great Old de bovenhand. En zo staat de oudste club van het land na amper drie speeldagen al los aan kop. We durven er gif op innemen dat voorzitter Paul Gheysens met een brede glimlach onder de wol gekropen is.

It's lonely at the bottom
Zo heerlijk eenzaamheid kan aanvoelen voor Antwerp, zo treurig wordt dat ervaren in de Luikse rand. RFC Seraing werd voor aanvang van het seizoen al getipt als degradatiekandidaat nummer één en de eerste drie wedstrijden hebben die voorspelling niet kunnen ontkrachten. De minzame José Jeunechamps zal het nooit zelf toegeven, maar op dit moment ontbeert het Les Métallos simpelweg aan kwaliteit. Niet toevallig speelde RSC Anderlecht haar beste helft van deze (nog prille) campagne tegen Seraing ... Een vogel voor de kat?

Brugse lijn gezocht
Het epicentrum van het Belgische voetbal heeft zich de voorbije jaren naar Brugge verschoven, maar tot dusver valt dat niet te merken in 22-23. Zowel Club als Cercle Brugge is nochtans met grote ambities aan de Jupiler Pro League begonnen. Uiteraard mikt Blauw-Zwart op een nieuwe titel, terwijl Groen-Zwart goede hoop koestert op een stek in de Europe Play-Off. Ook op speeldag drie was het echter zoeken naar lijn bij beide elftallen. Carl Hoefkens beleeft eerder zwarte- dan wittebroodsweken, terwijl Cercle het bijzonder moeilijk heeft om aan doelrijpe kansen te geraken. Beterschap gezocht!

Afscheidnemers (?)
Het is eigen aan de zomermercato, maar voor verschillende spelers kan het elke match opnieuw de laatste in onze JPL zijn. Bij Cyriel Dessers lijkt dat helemaal het geval. Naar alle verwachting plukt de Italiaanse promovendus Cremonese hem straks weg uit Genk. Ergens zonde, want de sympathieke goaltjesdief is een graag geziene gast. Ook bij Anderlecht gonsden enkele vertrekgeruchten. Francis Amuzu liet het niet aan zijn hart komen en scoorde zowaar een tweeklapper. Het perfecte afscheidsgeschenk? Naast Ciske ligt ook Sergio Gomez op koers voor een transfer. Hij kreeg nog tien minuten tegen Seraing, mogelijk ook zijn laatste.

Angstzweet of brandstof voor Union?
Ontnuchterend was het zeker, de prestatie van Union Saint-Gilloise in het AFAS-stadion. Vier dagen na de fenomenale opsteker tegen Glasgow Rangers (2-0) leek Karel Geraerts een elftal vol B-dubbelgangers naar Mechelen gestuurd te hebben. Geen schim bleef er over van de sterke punten aan Den Dreef: geen intensiteit, amper duelkracht, weinig druk naar voren en nauwelijks uitgespeelde kansen. De vraag rijst nu: hielden Les Unionistes bewust de voet van het gaspedaal om straks op Ibrox weer te knallen? Of zorgt deze 3-0-nederlaag voor knikkende knieën? Het antwoord volgt dinsdagavond.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie