Van Gaal nog steeds woedend op refs in partij tegen België: Foute inschattingen

Van Gaal nog steeds woedend op refs in partij tegen België: "Foute inschattingen"

03-08-2022 22:15
13

Louis van Gaal heeft een boze brief gestuurd naar de UEFA en de FIFA. De bondscoach van het Nederlands elftal was woedend over het optreden van de arbitrage tijdens de Nations League-duels met België, Polen en Wales (twee keer).

Hoewel Oranje tien punten behaalde, werd het ook het vaakst teruggefloten vanwege een overtreding. Liefst 53 keer. Alleen landen als Moldavië, Roemenië en Letland werden vaker bestraft, tot onvrede van Van Gaal.

"Binnen ons spelsysteem streven we ernaar om bij balbezit van de tegenstander de man met de bal zoveel mogelijk onder druk te zetten. Met positieve agressie", legt de keuzeheer uit aan de Voetbaltrainer. "Wat was in de vier Nations League-wedstrijden de 'oplossing' van tegenstanders als door onze felle pressie op de bal balverlies dreigde? Spelers lieten zich meteen theatraal vallen, alsof er een grove overtreding was gemaakt. Keer op keer. En de arbitrale trio's trapten daarin. Daar ben ik op de bank een paar keer hels over geworden. Zulke foute inschattingen staan de gewenste uitvoering van ons systeem ten onrechte in de weg."

Van Gaal trok daarom aan de bel bij de UEFA en de FIFA, maar scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina van de Europese bond heeft geen zin om met hem in gesprek te gaan. Arsène Wenger reageerde wel. De voormalig Arsenal-manager is bij de mondiale bond verantwoordelijk voor technische ontwikkelingen en spelregels.

"Wenger wil nog wél even praten. Ik ben benieuwd", reageert Van Gaal in het Algemeen Dagblad. "We hebben ook korte videobeelden meegestuurd van spelsituaties, zeker een stuk of vijftien. Centrale vraag is: mag Oranje nog spelen zoals wij denken te moeten spelen? Met pressie vooruit op de bal, binnen de spelregels? Of moeten we ook steeds achteruit gaan lopen, zoals de meeste landen? Voetbal is een sport met fysieke weerstand.’’