Rode Duivels on the move: drukke transferzomer zal invloed hebben op WK-selectie

Rode Duivels on the move: drukke transferzomer zal invloed hebben op WK-selectie

02-08-2022 11:30
10

De zomerse transfermarkt draait op volle toeren en erg vaak spelen Rode Duivels een hoofdrol. De voorbije weken zijn al een heleboel landgenoten van werkgever veranderd, niet zelden met het WK in Qatar in het achterhoofd. De plaatsjes binnen de groep van Roberto Martinez worden immers bijzonder duur. Wees maar zeker dat deze mercato een invloed zal uitoefenen op de uiteindelijke selectie! Een overzicht van VoetbalPrimeur.be.

Algemeen wordt aangenomen dat de zogenaamde (en soms verguisde) 'Gouden Generatie' der Rode Duivels straks in Qatar een allerlaatste kans krijgt om voor de oppergaai te gaan. De meeste prominente figuren zijn namelijk in de herfst van hun carrière gekomen. Een uitgekiende voorbereiding op dat toernooi zal dan ook van groot belang zijn. Voor enkele vaste waarden hield dat in dat een zomerse verhuis zich opdrong.

Van de klassieke basisploeg van Martinez uit de voorbije jaren zijn alvast drie kleppers andere werklucht gaan opsnuiven. In het geval van Toby Alderweireld en Romelu Lukaku kan dat bijna niet anders dan positieve gevolgen hebben. Die eerste verruilde de zandbak opnieuw voor Westers voetbal en zou dankzij de bikkelharde duels bij Royal Antwerp FC scherper aan de aftrap van het WK moeten verschijnen. Voor Lukaku is er dan weer een einde gekomen aan een pijnlijke periode bij Chelsea FC. Aangezien het bij onze recordschutter essentieel is om zich goed in zijn vel te voelen, doet zijn terugkeer naar Internazionale enkel het beste verhopen.

Als derde sleutelpion zocht ook Axel Witsel andere oorden op. De controleur maakte van zijn transfervrije status gebruik om op zijn 33e zijn waarschijnlijk strafste overstap af te ronden. Niemand minder dan Diego Simeone haalde hem aan boord bij Atlético Madrid. Alleen al de samenwerking met de haast mythische coach moet voor Witsel gunstig uitdraaien, al valt er wel een belangrijke kanttekening te plaatsen. Zal de Luikenaar de moordende concurrentieslag bij Atlético wel overleven en bijgevolg aan voldoende speelminuten geraken? Martinez zal het de komende maanden ongetwijfeld met argusogen volgen.

De sprong naar voren
Hoe het avontuur bij hun nieuwe club ook evolueert, bovenstaand trio zal altijd een prominent plekje opeisen in de Duivelse WK-selectie, tenzij blessureleed roet in het eten zou strooien uiteraard. In hun schaduw hebben echter ook een heleboel (vaak jongere) Belgen hun horizonten verlegd. Ook al waren daar steevast heldere sportieve en financiële motieven voor, zou ook bij hen het wereldkampioenschap wel eens in het achterhoofd gespeeld kunnen hebben.

Denk daarbij aan Orel Mangala (Nottingham Forrest), Loïs Openda (RC Lens), Arthur Theate (Stade Rennes) en Zinho Vanheusden (AZ), stuk voor stuk potentiële Duivels en WK-gangers die de volgende stap in hun ontwikkeling hopen te zetten in een nieuwe omgeving. Vooral Theate en Vanheusden lijken interessante pistes om op de voet te volgen, gezien de huidige defensieve kopzorgen bij de nationale ploeg. Als zij het uitstekend doen bij respectievelijk Rennes en AZ, moet er (minstens) een plekje als doublure voor de oudere garde in zitten.

Van Milaan tot Qatar
Tot slot zal de bondscoach hoogstwaarschijnlijk geregeld een zeteltje reserveren in San Siro. AC Milan pakt vanaf dit seizoen namelijk uit met een dubbele Belgische impuls in haar voorhoede. De transfer van Divock Origi is al even in kannen en kruiken, terwijl enkel de medische testen Charles De Ketelaere er nog van weerhouden om hem te vervoegen. Als dat duo gensters slaat bij de Italiaanse landskampioen, zit Martinez in aanvallend opzicht met een luxeprobleem opgezadeld. Zulke problemen biedt een trainer echter graag het hoofd.

Daar komt nog één cruciale vaststelling bovenop, namelijk dat de zomermercato nog een maand open is! Het staat in de sterren geschreven dat er de komende weken nog (mogelijke) Rode Duivels zullen verhuizen. Onder meer Michy Batshuayi, Jason Denayer, Adnan Januzaj, Dries Mertens en Youri Tielemans worden in de wandelgangen met de regelmaat van de klok aan een nieuwe werkgever verbonden. En steeds opnieuw zal ook in hun nachtelijke dromen een vliegtuigticket richting Qatar voorbijflitsen ...

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie