Huisanalist analyseert CL-tegenstander Union SG: Zwaktes Rangers uitgelicht

Huisanalist analyseert CL-tegenstander Union SG: Zwaktes Rangers uitgelicht

1 augustus - 13:00 Laatste update: 1 augustus - 13:00
18

Union SG neemt het in de voorronde van de Champions League op tegen het Schotse Rangers. Huisanalist Andy Mulders neemt daarom de ploeg van Giovanni Van Bronckhorst onder de loep. De zwaktes en sterktes komen aan bod en eerst is het de beurt aan de mindere punten van de Europa League-finalist van vorig seizoen.

Vermoedelijke opstelling

Giovanni Van Bronckhorst zal (vermoedelijk) aantreden in een 1-4-2-3-1 opstelling met de overgang naar een 1-4-3-3 opstelling. Barisic (of ‘aanwinst’ Ridvan Yilmaz) en Tavernier zullen de opkomende wingbacks zijn. Kamara en Lundstram de ‘buffer’ voor de verdediging. Als diepe spits verwacht ik Colak boven Morelos (weinig wedstrijdritme). Kemar Roofe (ex-Anderlecht) zal er naar alle waarschijnlijkheid er niet bij zijn. Ten slotte nog de kersverse aanwinst Rabbi Matondo die we nog kennen vanuit de Jupiler Pro League (ex-Cercle Brugge). Hij werd midden juli 2022 aangetrokken door Rangers FC. Verwacht gaat worden dat hij zal starten in plaats van Scott Wright vanwege zijn snelheid en diepgang. Ianis Hagi (ex KRC Genk) en Fashion Sakala (ex-KV Oostende) zijn nog twee spelers die we kennen vanuit onze Belgische competitie.

Zwaktes
- Opbouw: Ze hebben moeilijkheden wanneer ze van achteren uit moeten opbouwen tegen een compact team. De twee CV’s zijn niet de beste uitvoetballende verdedigers, vaak zakt een verdedigende middenvelder naast deze twee om de opbouw op te starten.


Voorbeeld: Hier zie je Frankfurt (witte uitrusting) de ruimtes zeer compact maken (weinig ruimtes tussen de linies)


Één van de twee defensieve middenvelders komt in de bal. Spits van Frankfurt zet ‘passieve druk’ op de defensieve middenvelder aan de bal. Rangers FC (blauwe uitrusting) moet dan de bal rondspelen en de twee CV’s gaan een lange bal moeten trappen richting een aanvallende speler ( / opkomende wingbacks).


Voorbeeld: Defensieve middenvelder zakt in voor de opbouw. Frankfurt zet één defensieve middenvelder vast. Ploeg staat heel compact in positie.


Rangers FC zal achteraan met drie opbouwen en zal proberen in de ‘final 3th’ (eindfase aanval) een overtal te creëren.


Zoals je hier kan zien spelen ze met vier aanvallende spelers, waar beide wingbacks ook nog bij kunnen komen.

- Verdediging: Beide wingbacks spelen vrij aanvallend en dus is er vrije ruimte in de rug van deze spelers. Beide defensieve middenvelders moeten dit coveren, maar wanneer dit niet zorgvuldig gebeurt kan van deze ruimte gebruik gemaakt worden. Daarnaast vind ik dat beide cv’s een matige acceleratie hebben en matig wendbaar.


Voorbeeld: Afhakende diepe spits, kan in één tijd doorspelen naar zijn opkomende medespeler.


Verdediger wordt eraf gelopen door de aanvallende tegenstander.


Voorbeeld: Bal wordt (door de lucht) ingespeeld op de aanvaller. Afstand tussen linkse wingback en CV is enorm groot. Als men de twee cv’s naar één kant kan dwingen ontstaat er ruimte tussen een cv en een wingback. In deze ruimte moet geïnfiltreerd worden (zoals je kan zien in volgend beeld)


Hier zie je dat er twee spelers van Rangers FC naar de tegenstander in balbezit toe gaan + een aanvaller zorgt ervoor dat tweede CV naar binnen moet komen. De infiltrerende aanvaller (rode cirkel) maakt de voorwaartse beweging in de vrije ruimte. Hij kan de bal in deze vrije zone ontvangen en doelgericht besluiten.

Conclusie
Union SG is duidelijk de underdog tegen Rangers, maar er liggen zeker kansen voor de manschappen van Karel Geraerts. Een snelle Dante Vanzeir moet zeker gebruik kunnen maken van de statische centrale verdedigers. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie