Wat met Raman bij Anderlecht? Esposito en Silva zijn de nieuwe Zirkzee en Kouamé

Wat met Raman bij Anderlecht? Esposito en Silva zijn de nieuwe Zirkzee en Kouamé

25-07-2022 19:45 Laatste update: 26-07-2022 21:00
45

Benito Raman was vorig seizoen de derde spits van Anderlecht achter Joshua Zirkzee en Christian Kouamé. Deze zomer verlieten de twee concurrenten het Lotto Park. Toch was Raman zondag opnieuw slechts invaller bij Anderlecht.

Vincent Kompany zocht vorig seizoen een tijdje naar zijn ideale aanvalshoede en koos uiteindelijk steevast voor het duo Zirkzee-Kouamé. In de tweede helft mocht Raman dan opwarmen en invallen. Vorig seizoen stond Raman in de reguliere competitie slechts 11 keer aan de aftrap en viel hij 21 keer in. Dat deed hij trouwens niet slecht, want rond maart was hij nog de beste invaller van Europa. Hij scoorde 7 keer als invaller in de competitie en 9 keer in totaal. In Play-Off 1 was er helemaal geen basisplaats voor Raman en mocht hij nog 3 keer invallen. Door blessureleed miste hij de laatste 3 duels.

Onvrede en berusting
Supersub zijn, was in het begin van het seizoen nog draagbaar voor Raman. Hoe verder het seizoen vorderde, hoe moeilijker hij het had met de situatie. Na het einde van het seizoen gaf hij evenwel aan dat hij niet vond dat hij gefaald had in zijn eerste jaar bij Anderlecht en voorlopig nog niet aan een transfer denkt. “Tenzij er iets komt waar Anderlecht geen 'nee' tegen kan zeggen”, aldus de aanvaller. Het bod kwam evenwel niet binnen en Raman bleef bij Anderlecht. Dit in tegenstelling tot zijn twee concurrenten en trainer Kompany.

Een gekend beeld: Raman staat klaar om in te vallen.

Anderlecht zat de afgelopen weken niet stil en haalde vers bloed in huis met Felice Mazzu als nieuwe trainer en Sebastiano Esposito en Fábio Silva als nieuwe aanvallers. De van Inter gehuurde Italiaan stond tegen Oostende meteen in de basis. Terwijl de Portugees gehuurd van Wolves samen met Raman op de bank begon, ondanks dat Mazzu koos voor een systeem met twee aanvallers. De trainer van Anderlecht verraste door Lior Refaelov langs Esposito te droppen. De voormalige Gouden Schoen is evenwel van nature geen echte aanvaller. Toch kreeg hij de voorkeur op Raman en Fabio Silva.

Silva moet zich evenwel geen zorgen maken. Hij zit immers nog niet lang bij Anderlecht, moet zich nog aanpassen en conditioneel volledig terug op peil komen. Doordat zijn transfer naar Anderlecht een tijd aansleepte, kende de Portugees een vreemde voorbereiding op het nieuwe seizoen. Voor Raman lijkt de situatie minder rooskleurig. Zeker nadat Silva bij zijn eerste invalbeurt een knappe goal maakte. De Portugees liet ook een wenkende kans liggen, maar dat deed Raman ook.

Silva en Esposito lijken het nieuwe koningskoppel van Anderlecht te worden. 

Raman moet kiezen
Ondertussen dateert de laatste basisplaats van Raman in de competitie alweer van 23 januari. Toen begon de aanvaller tegen KV Mechelen. Na 75 minuten haalde Kompany Raman destijds naar de kant. Sindsdien kwam Raman bij Anderlecht maximaal van de bank. Indien Esposito en Silva de komende weken fit blijven, lijken zij het nieuwe aanvalsduo van Anderlecht te worden. Ondanks dat de twee slechts huurspelers zijn, investeerde Anderlecht fors in de Italiaan en de Portugees. Voetballend hebben ze ook meer in hun mars dan Raman. 

Bij Anderlecht heeft Raman nog een contract tot medio 2024. Van de club moet hij zeker niet weg. Wie wilt nu niet een speler die invalt en scoort? Raman moet nu voor zichzelf uitmaken hoe hij zijn verdere loopbaan bij paars-wit ziet. Wil hij op 27-jarige leeftijd een luxe-invaller zijn bij Anderlecht of liever ergens vast spelen bij een andere ploeg? Nu, in het voetbal kan het snel gaan. Een blessure of schorsing van een concurrent kan een wereld van verschil maken voor elke speler, ook voor Raman.

En er is nog Stroeykens
Zondag tegen Oostende ontbrak trouwens Mario Stroeykens nog in de kern van Anderlecht. Tijdens de zomer deed Anderlecht een inspanning om het aanvallende talent in huis te houden. Stroeykens tekende uiteindelijk slechts bij tot 2024. Binnen het bestuur van Anderlecht gelooft men in het talent van Stroeykens. Aan de jongeling om de komende weken ook Mazzu te overtuigen van zijn kunnen en het voor Raman nog wat moeilijker te maken.