VP’s Glazen Bal: drie mogelijke revelaties, nieuw sprookje hangt in de lucht

VP’s Glazen Bal: drie mogelijke revelaties, nieuw sprookje hangt in de lucht

22-07-2022 10:00 Laatste update: 17:40
6

Na maandenlange ontwenningsverschijnselen kunnen de voetbalverslaafden onder ons stilaan eindelijk hun driften weer botvieren. De laatste rechte lijn richting de Jupiler Pro League 2022-2023 is inmiddels ingezet! Voor zij die nog een laatste zetje nodig hebben om de temperatuur te voelen stijgen, tuurt de redactie van VoetbalPrimeur.be graag eens diep in haar Glazen Bal. In het derde deel van deze reeks tekenen zich daarin de gedaantes af van drie clubs die wel eens zouden kunnen uitgroeien tot revelatie.

Cercle Brugge
Helemaal uit de lucht zou het niet komen vallen, gezien de fraaie prestaties sinds november vorig jaar, maar dat neemt niet weg dat een nieuw succesverhaal van De Vereniging opnieuw opzienbarend zou zijn. En toch kan het zeker! Ditmaal heeft Dominik Thalhammer bijvoorbeeld een hele voorbereiding kunnen hameren op de tactische principes van zijn Red-Bull-full-gass-voetbal. In principe zouden zijn jongens dat dus nog beter onder de knie moeten krijgen. Daarnaast valt duidelijk te merken dat Cercle brandt van ambitie. Het bestuur doet er alles aan om het traditionele brave, wat schuchtere imago van zich af te schudden en een gezonde dosis ‘sexyness’ over groen-en-zwart te gieten.

Het schoolvoorbeeld daarvan is het recent gelanceerde nieuwe logo, waar uit verschillende hoeken weliswaar smalend gereageerd op werd, maar wel aantoont dat Cercle een moderner tijdperk wil instappen. Ook de aankoop van Ayase Ueda, de Japanse prijsschutter, past binnen dat gedurfdere plaatje. Als die ontploft, zal dat Cercle op sportief vlak geen windeieren leggen. Enige kanttekening bij de verwachtingen: het vertrek van Rabbi Matondo, toch een uitblinker vorig seizoen. Via de slagkracht van moederclub AS Monaco komt daarentegen misschien een even sterke vervanger naar Jan Breydel afgezakt.

Oud-Heverlee Leuven
Sinds de overname vanuit Leicester aka. Thaïland is OHL een aantrekkelijke vaste waarde geworden in de middenmoot van de Jupiler Pro League. Daar neemt het bestuur evenwel geen vrede mee. Marc Brys gaf een tweetal jaar geleden al aan dat het vrij korte termijn (“binnen de vijf jaar”) de bedoeling is om mee te dingen naar de prijzen. Vorig seizoen vielen de Leuvenaars dan wel buiten de Play-Off-plaatsen, maar het scheelde werkelijk geen haartje. Mits wat meer meeval komt daar in april 2023 verandering in. Met Brys staat alvast de ideale kapitein aan het roer.

Deze zomermercato rolde OHL in ieder geval al met de spierballen om te tonen dat die ambitie nog steeds levendig is. Met onder meer Jon Dagur Thorsteinsson, João Gamboa, Hamza Mendyl en doelman Valentin Cojocaru loodste het al heel wat talent uit het buitenland naar Den Dreef. De meest symbolische transfer was daarentegen die van Ewoud Pletinckx. Dat een jonge, talentvolle verdediger van SV Zulte Waregem kiest voor een overstap naar een club die (op papier althans) ongeveer van hetzelfde allooi is, bewijst enkel maar de aantrekkelijkheid van het project in Leuven. Daarnaast is het ook uitkijken naar Raphael Holzhauser, die het vertrek van Xavier Mercier moet opvangen. De Europe Play-Off, dat moet het doel zijn!

KVC Westerlo
Als laatste hangt er misschien wel een vers promovendussprookje in de lucht. Net als Union Saint-Gilloise komt ook Westerlo immers over met meer dadendrang dan uitsluitend ‘het vel redden en behoud verzekeren’. Stiekem hoopt men binnenskamers op een gelijkaardig parcours als dat van de voorganger uit Brussel, al is dat natuurlijk erg onrealistisch. Toch luidt de belangrijke vaststelling: de Stille Kempen zijn al lang niet zo stil meer. Waar Westerlo vroeger vrede nam met een zorgeloos seizoen met enkele uitschieters (tegen RSC Anderlecht bij voorkeur), is dat nu wel even anders.

Ook in het Kuipje dient de transferzomer daar als beste voorbeeld toe. Dankzij de financiële kracht van de Turkse eigenaars streken er al enkele meer ronkende namen neer zoals Sinan Bolat en Halil Akbunar. Die laatste behoort al tijden tot de betere spelers in de Süper Lig. Daarnaast heeft Westerlo ook ingezet op jonge wolven met een grote groeimarge. Het maakt mede duidelijk dat de leiding er echt wel vertrouwen in heeft dat het een verhaal van langere duur wordt op het hoogste niveau. Met drie rechtstreekse zakkers is dat nochtans een uitdaging, maar wel eentje die De Kemphanen aan kunnen.